Ceny i notowania indyków – 7-13 czerwca 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z czerwca 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 6.580 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 6.508 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W maju brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 6,17 zł/kg, w centralnym – po 6,42 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 6,52 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 6,28 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 6,27 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 19.410 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 7.754 zł/t, czyli o 2% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 12.184 zł/t, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 6.857 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 3%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi