Ceny i notowania indyków – 8–14 czerwca 2015 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków na czerwiec 2015 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.973,3 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.631,1 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W maju brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,82 zł/kg, w centralnym – po 5,76 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,75 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,93 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,84 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 4%, jej wartość wynosi więc 18.196 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.040 zł/t, czyli o 1% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.809 zł/t, a więc tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.616 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 1%.