Ceny i notowania indyków – 9-15 grudnia 2019 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z grudnia 2019 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indyczek ustaliła się aktualnie na poziomie 5.722 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indory kosztują natomiast 5.918 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W listopadzie brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,85 zł/kg, w centralnym – po 5,81 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 6,05 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,93 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,86 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 20.854 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.005 zł/t, czyli o 4% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.342 zł/t, a więc o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.324 zł/t, odnotowano zatem jej zastój.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi