Ceny i notowania papryki czerwonej – 1-11 lutego 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z lutego 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna zagranicznej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 9,00 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej wzrost o 29%. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 15 zł/kg, co jest równoznaczne ze wzrostem o 25%.
W ostatnim miesiącu ceny importowanej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna uległa wzrostowi o 13%, podczas gdy wartość maksymalna również wzrosła – o 15%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach zagraniczną paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 9,00 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 15,00 zł/kg. W Lublinie najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 10,00 i 10,50 zł/kg, w Poznaniu 9,60 zł/kg i 11,00 zł/kg, w Sandomierzu zaś – 10,00 i 12,00 zł/kg. W Kaliszu importowaną paprykę czerwoną można nabyć w cenie 11,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi