
Papryka Cayenne – jedna z popularniejszych odmian ostrej papryki

Zobacz także
Cayenne to jedna z najbardziej znanych odmian papryki ostrej. Wystarczy chociażby wspomnieć o pozyskiwanym z niej pieprzu kajeńskim, który na co dzień gości w naszych kuchniach. Warto zatem dowiedzieć się kilku rzeczy o uprawie tej odmiany.
Opis
Papryka Cayenne to roślina dojrzewająca średnio wcześnie. Ponieważ nie wyrasta zbyt wysoko (osiąga najwyżej 0,5 m), nie wymaga podpór. Jej owoce są charakterystyczne – przypominają mocno wydłużone i cienkie stożki z ostrymi czubkami; przybierają przy tym odcień intensywnej czerwieni. Warto też wspomnieć o proporcjach – przy wadze 60–80 g ich ścianki mają grubość ok. 5 mm. Najważniejszy pozostaje jednak smak miąższu, prawdziwie ostry ze względu na wysoką zawartość kapsaicyny. Pamiętajmy też, że odmiana ta jest szczególnie polecana do uprawy w gruncie.
Zastosowanie
Jeśli chodzi o zastosowanie papryki Cayenne, to mamy naprawdę wiele możliwości. Spożywa się ją na surowo (jako składnik sosów, sałatek czy zup), jednak należy to robić w niewielkich ilościach, ponieważ jest bardzo ostra. Możemy ją także przetwarzać, np. konserwować czy suszyć. I to właśnie w wyniku tego ostatniego procesu (po uprzednim sproszkowaniu) otrzymujemy znany wszystkim pieprz kajeński.
Przyprawa ta posiada szereg zalet:
- pomaga przy bólach głowy, zębów, gardła itp.,
- koi ból będący wynikiem reumatyzmu, artretyzmu czy skurczów,
- usprawnia działanie układu krążenia i rozgrzewa ciało,
- wzmaga apetyt poprzez przyspieszenia przemiany materii,
- obniża poziom cholesterolu,
- wspomaga odporność.
Ciekawostka
Nazwa prezentowanej odmiany pochodzi najprawdopodobniej od miasta Cayenne, znajdującego się w Gujanie Francuskiej (Ameryka Południowa), z którego rzekomo została przywieziona do Europy przez Portugalczyków. Co interesujące, dzisiaj papryka Cayenne w ogóle nie występuje w tamtym rejonie.
Dagmara Deska