Papryka Rewia – bardzo wczesna odmiana o ciemnopomarańczowych owocach
Zobacz także
Papryka Rewia to nowość wśród odmian znanych na polskim rynku. Zachwyca intrygującym wyglądem swoich owoców, które mają piękną ciemnopomarańczową barwę oraz niemal idealnie prostokątny przekrój.
Opis
Odmiana ta dojrzewa bardzo wcześnie. Wywodzące się z niej rośliny wyrastają na umiarkowaną wysokość, a ich pokrój określilibyśmy jako półwzniesiony i zwarty. Najbardziej charakterystyczne są jednak wytwarzane przez nie owoce, których przekrój przypomina wyraźnie wydłużony prostokąt. Osiągają też całkiem dużą masę, gdyż ważą średnio od 140 do 160 g. Zazwyczaj mają od trzech do czterech komór, a ich miąższ jest gruby na ok. 7 mm. Jego niewątpliwe zalety to chrupkość i soczystość oraz słodki smak. Nie można też nie wspomnieć o skórce, która w miarę dojrzewania zmienia kolor z początkowo zielonego na ciemnopomarańczowy. Poza tym jest gładka i lekko połyskuje.
Wymagania
Odmianę Rewia zaleca się uprawiać albo w odkrytym gruncie, albo pod niskimi osłonami. Oryginalnie wyglądające owoce, które w dodatku wyróżniają się wysoką jakością, znajdują zastosowanie nie tylko w uprawie amatorskiej, lecz widuje się je także na plantacjach towarowych. Aby jednak plon był obfity, należy zapewnić roślinie odpowiednie warunki.
Wymagania glebowe
Przede wszystkim papryka ta wymaga gleby dobrze się nagrzewającej. Poza tym podłoże powinno być żyzne i bogate w próchnicę. Musi też cechować się uregulowanymi stosunkami powietrzno-wodnymi, gdyż na ziemi podmokłej rośliny zmarnieją. Ważnym zabiegiem w uprawie papryki jest podlewanie – zwłaszcza w okresie, gdy zaczynają się zawiązywać owoce. Ważne, by pojedyncza dawka polewowa nie przekraczała 15 mm i by woda miała temperaturę od 20 do 25°C. Warto pamiętać, że podlewanie wodą zbyt zimną może poskutkować opadaniem zawiązków.
Wymagania cieplne
Papryka Rewia ma bardzo wysokie wymagania termiczne. Okazuje się, że temperatura optymalna dla prawidłowego rozwoju rośliny wynosi od 22 do 27°C, przy czym w fazie zawiązywania i wybarwiania się owoców może być nieco niższa (18–22°C). Przy chłodnej pogodzie, gdy temperatura spada poniżej 14°C, wzrost papryki całkowicie ustaje, a jej owoce się zniekształcają i nieprawidłowo wybarwiają.
Dagmara Deska