Papryka Hungarian Yellow Wax Hot – odmiana o ostrych, żółtych owocach
Zobacz także
Hungarian Yellow Wax Hot to odmiana wyróżniająca się na tle innych ostrych papryk pod względem wyglądu – jej owoce kształtem przypominają papryczki chili, ale są jasnożółte. Warto też wiedzieć, że prezentowana roślina jest wysoce odporna na niekorzystne warunki uprawy.
Opis
Papryka Hungarian Yellow Wax Hot dojrzewa bardzo wcześnie i charakteryzuje się pokrojem luźnym i wzniesionym. Wykształca wiotkie łodygi, a ze względu na niewielkie wymiary sprawdza się w uprawie w pojemnikach. Rozsadę można także wysadzić do gruntu, odmiana ta niezbyt nadaje się natomiast do uprawy pod osłonami. Jej owoce wyglądają bardzo oryginalnie, przypominają bowiem mocno wydłużone, choć grubawe stożki. Zazwyczaj mają po 12–15 cm długości, podczas gdy ich ścianki są grube na ok. 5 mm. Jeden okaz waży średnio aż 50 g. Na szczególne podkreślenie zasługuje nietypowy kolor skórki, która początkowo ma barwę jasnożółtą, natomiast w końcowej fazie dojrzałości staje się ciemnopomarańczowa. Oprócz tego, dzięki warstwie nalotu woskowego, mocno się błyszczy, co sugeruje zresztą nazwa odmiany. Równie istotny w charakterystyce Hungarian Yellow Wax Hot jest smak jej miąższu, który można określić jako dosyć ostry.
Właściwości
Odmianę tę uznaje się za bardzo plenną, dlatego też można uprawiać ją nie tylko amatorsko, lecz także na skalę towarową. Ponieważ jej owoce są smaczne i długo zachowują wysoką jakość, nadają się zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do produkcji przetworów. Szczególnie jednak poleca się je do marynowania. Inną zaletą papryki Hungarian Yellow Wax Hot jest fakt, że świetnie radzi sobie ze złymi warunkami pogodowymi.
Ciekawostka
Odmiana ta bardzo często mylona jest z papryką Yellow Wax, której owoce kształtem i kolorem przypominają… banany. Jednak to, co zdecydowanie odróżnia te dwie odmiany, to poziom ostrości ich smaku – podczas gdy papryczki bananowe są dosyć łagodne, Hungarian Yellow Wax Hot przypomina bardziej paprykę jalapeño.
Dagmara Deska