Papryka Anaheim Chili – odmiana wydająca smaczne, słodko-ostre owoce
Zobacz także
Odmiana Anaheim Chili to jedna z najpopularniejszych ostrych papryk. Największą sławą cieszy się w Ameryce Południowej, z której pochodzi. Warto wiedzieć, że do spożycia nadają się nie tylko czerwone owoce, które osiągnęły już pełnię dojrzałości konsumpcyjnej, ale również papryczki dopiero dojrzewające, wybarwione na zielono.
Historia
Paprykę tę początkowo uprawiano w Ameryce Południowej, jednak w XX wieku Emilo Ortega założył jej plantację w rejonie miasta Anaheim, znajdującego się w Stanach Zjednoczonych. To właśnie tam prezentowana odmiana bije rekordy popularności – znana pod nazwą Chili Colorado (kalifornijskiego chili), stanowi główny składnik osławionych konserw Green Chiles. Do ich produkcji wykorzystuje się papryki jeszcze zielone, które są nieco ostrzejsze.
Opis
Anaheim Chili zaliczamy do grupy odmian dojrzewających umiarkowanie wcześnie – po ok. 75–90 dniach od siewu nasion. Roślina cechuje się silnym wigorem, ponieważ w pełni rozwinięty okaz mierzy średnio ok. 1 m. Wytwarza przy tym całkiem duże owoce, które wyglądem przypominają papryki Cayenne, choć są od nich wyraźnie większe i cięższe. Jeden owoc ma zazwyczaj od 15 do 25 cm długości oraz ok. 5 cm szerokości, a grubość jego ścianki wynosi ok. 5 mm. Jeśli zaś chodzi o jego masę, to waha się ona od 35 do nawet 50 g. Kształtem papryczki tej odmiany przypominają mocno wydłużone stożki. W pierwszej fazie dojrzewania są jasnozielone, natomiast w pełni dojrzałości – pięknie czerwone. Istotny jest ich nietuzinkowy smak, okazuje się on bowiem dosyć delikatny i przyjemnie słodko-ostry.
Uprawa
Paprykę Anaheim Chili zaleca się uprawiać przede wszystkim w gruncie, z rozsady. Najpierw należy namoczyć nasiona – zaleca się przetrzymać je w wodzie przez dobę. Następnie trzeba umieścić materiał siewny w doniczkach, wypełnionych wilgotną ziemią, i przykryć folią. Po mniej więcej dwóch lub trzech tygodniach powinny się pojawić pierwsze kiełki. Podrośnięte siewki przesadza się do gruntu, przy czym koniecznie należy zastosować podpory, gdyż w przeciwnym razie rośliny będą się uginały pod ciężarem pokaźnych owoców. Pamiętajmy także o odpowiednim odstępie między poszczególnymi okazami – powinien on wynosić ok. 0,6 m.
Dagmara Deska