Ceny i notowania papryki czerwonej – 1-11 sierpnia 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z sierpnia 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 2,00 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej spadek o 16%. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 5,00 zł/kg, co jest równoznaczne ze spadkiem o 28%.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna spadła o 60%, podczas gdy wartość maksymalna spadła o 50%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywczym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 2,50 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 3,50 zł/kg. W Lublinie najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 2,00 zł/kg i 3,00 zł/kg, w Poznaniu 3,60 zł/kg i 5,00 zł/kg, w Sandomierzu 4,00 zł/kg i 5,00 zł/kg, w Łodzi 2,40 zł/kg i 4,00 zł/kg, a w Kaliszu 3,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi