Ceny i notowania papryki czerwonej – 10-14 września 2017 r.
Ile kosztuje krajowa papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z września 2017 r.
Zmiany cen hurtowych
Krajowa papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 3,00 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł więc o 25%. Jednocześnie jego cena maksymalna poddała się stagnacji i wynosi nadal 4,80 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano wzrost ceny minimalnej polskiej papryki czerwonej o 50% oraz spadek jej ceny maksymalnej o 14%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 3,00-3,75 zł/kg. W Kaliszu kupuje się ją po 3,00 zł/kg, podczas gdy w Poznaniu kosztuje 3,40-4,80 zł/kg, w Lublinie 3,00-3,20 zł/kg, w Łodzi 3,00-4,40 zł/kg, we Wrocławiu zaś 4,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi