Ceny i notowania papryki czerwonej – 10-15 kwietnia 2020 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z kwietnia 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 16,12 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 28%. Jego cena maksymalna wzrosła natomiast o 27% i wynosi aktualnie 18,80 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 90-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 80%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 14,60-23,00 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 16,00-17,00 zł/kg, w Poznaniu po 16,00-19,00 zł/kg, w Łodzi po 14,00-18,00 zł/kg, w Rzeszowie po 17,00-18,00 zł/kg, a w Sandomierzu – po 17,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi