Ceny i notowania papryki czerwonej – 10-20 października 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z października 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 3,00 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej stagnację. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 6,00 zł/kg, co jest równoznaczne ze wzrostem o 9%.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna wzrosła o 50%, podczas gdy wartość maksymalna wzrosła o 50%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 3,00 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 4,00 zł/kg. W Lublinie najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 3,00 zł/kg i 4,00 zł/kg, w Poznaniu 3,50 zł/kg i 6,00 zł/kg, w Łodzi 3,00 zł/kg i 5,00 zł/kg, a w Kaliszu 3,60 zł/kg.
Paprykę czerwoną pochodzącą z importu można kupić w Broniszach po 3,85-4,50 zł/kg, w Poznaniu po 5,00-6,00 zł/kg, w Lublinie zaś po 5,40 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi