Ceny i notowania papryki czerwonej – 14-24 listopada 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna i krajowa papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z listopada 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 4,00 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej stagnację. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 6,00 zł/kg, co jest równoznaczne z jej zastojem.
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę 4,00 zł/kg, jej wartość nie uległa więc zmianie, podczas gdy cena maksymalna pozostała taka sama i wynosi 7,60 zł/kg.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna wzrosła o 100%, podczas gdy wartość maksymalna nie zmieniła się. Importowaną paprykę czerwoną kupuje się natomiast po cenie minimalnej większej o 33%, jej cena maksymalna wzrosła z kolei o 33%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 4,50 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 6,00 zł/kg. W Lublinie najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 4,00 zł/kg i 5,00 zł/kg, w Poznaniu 4,40 zł/kg i 5,00 zł/kg, w Łodzi 4,00 zł/kg i 6,00 zł/kg, a w Kaliszu 4,60 zł/kg i i 4,80 zł/kg.
Paprykę czerwoną pochodzącą z importu można kupić w Broniszach po 6,20-6,50 zł/kg, w Poznaniu po 6,80-7,60 zł/kg, w Lublinie zaś po 7,00-7,20 zł/kg. W Kaliszu cena surowca jest stała i wynosi 6,50 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi