Ceny i notowania papryki czerwonej – 15-19 października 2017 r.
Ile kosztuje papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z października 2017 r.
Zmiany cen hurtowych
Krajowa papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 3,00 zł/kg, koszt kilograma surowca nie zmienił się zatem od poprzedniego notowania. Jego cena maksymalna również uległa stagnacji i wynosi nadal 6,40 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano wzrost ceny minimalnej polskiej papryki czerwonej o 25% oraz wzrost jej ceny maksymalnej o 33%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 5,00-6,00 zł/kg. W Kaliszu kupuje się ją po 4,00 zł/kg, podczas gdy w Poznaniu kosztuje 5,00-6,40 zł/kg, w Lublinie i we Wrocławiu 4,00-5,00 zł/kg, w Łodzi zaś 3,00-5,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi