Ceny i notowania papryki czerwonej – 16-26 listopada 2020 r.
Ile kosztuje polska papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z listopada 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Krajowa papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 4,65 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 10%. Jego cena maksymalna także wzrosła o 10% i wynosi aktualnie 6,00 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 3-procentowy spadek ceny minimalnej papryki czerwonej oraz spadek jej ceny maksymalnej o 1%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Polska papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 4,50-6,00 zł/kg. W Łodzi sprzedaje się ją po 3,00-6,40 zł/kg w Poznaniu po 5,40-6,60 zł/kg, w Rzeszowie po 3,00-4,00 zł/kg, w Sandomierzu po 7,00-8,00 zł/kg, a we Wrocławiu – po 5,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi