Ceny i notowania papryki czerwonej – 17-27 października 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z października 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 2,00 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej spadek o 33%. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 6,00 zł/kg, co jest równoznaczne z jej stagnacją. W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna uległa spadkowi o 23%, podczas gdy wartość maksymalna wzrosła o 33%.
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 3,00 zł/kg, jej wartość spadła więc o 22%, podczas gdy cena maksymalna nie zmieniła się i wynosi nadal 6,00 zł/kg.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 3,40 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 4,30 zł/kg. W Poznaniu najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 3,50 zł/kg i 6,00 zł/kg, a w Lublinie 2,00 zł/kg i 4,50 zł/kg. W Łodzi krajową paprykę czerwoną sprzedaje się po 3,00-5,00 zł/kg, w Sandomierzu natomiast – po 2,40-2,60 zł/kg. W Kaliszu jej cena jest stała i wynosi 3,60 zł/kg.
Paprykę czerwoną pochodzącą z importu można kupić w Broniszach po 4,00-5,00 zł/kg, w Lublinie po 4,40 zł/kg, w Kaliszu po 4,50 zł/kg, w Poznaniu po 5,00-6,00 zł/kg, w Rzeszowie zaś po 3,00-4,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi