Ceny i notowania papryki czerwonej – 18-28 lipca 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z lipca 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 4,40 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej spadek o 12%. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 7,00 zł/kg, co jest równoznaczne ze spadkiem o 13%.
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną w wysokości 8,00 zł/kg, jej wartość nie uległa więc zmianie, podczas gdy cena maksymalna wzrosła o 8% i wynosi 13,00 zł/kg.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna spadła o 51%, wartość maksymalna również spadła – o 30%. Importowaną paprykę czerwoną kupuje się natomiast po cenie minimalnej o 11% niższej niż w zeszłym miesiącu, jej cena maksymalna uległa z kolei stagnacji.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 4,50 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 6,50 zł/kg. W Lublinie najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 5,00 zł/kg i 6,00 zł/kg, w Poznaniu 4,40 zł/kg i 6,00 zł/kg, w Łodzi zaś – 5,50 zł/kg i 7,00 zł/kg.
Paprykę czerwoną pochodzącą z importu można kupić w Broniszach po 8,00-12,00 zł/kg, w Sandomierzu natomiast po 11,00-13,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi