Ceny i notowania papryki czerwonej – 22 lutego – 3 marca 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu lutego i marca 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 9,00 zł/kg, jej wartość nie uległa więc zmianie. Cena maksymalna surowca również pozostała taka sama i wynosi 12,00 zł/kg.
W ostatnim miesiącu ceny importowanej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna wzrosła o 28%, podczas gdy wartość maksymalna nie zmieniła się.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach zagraniczną paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 9,50 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 12,00 zł/kg. W Lublinie najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 9,60 zł/kg i 11,00 zł/kg, w Poznaniu 9,40 zł/kg i 11,00 zł/kg, w Rzeszowie 9,00 zł/kg i 11,00 zł/kg, w Sandomierzu 10,00 zł/kg i 12,00 zł/kg, a w Kaliszu cena kilograma surowca jest stała i wynosi 11,00 zł.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi