Ceny i notowania papryki czerwonej – 24 października – 3 listopada 2016 r.
Ile kosztuje krajowa i zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu października i listopada 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 3,40 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej wzrost o 70%. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 6,00 zł/kg, co jest równoznaczne z jej stagnacją. W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna uległa wzrostowi o 13%, podczas gdy wartość maksymalna wzrosła o 9%.
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 3,00 zł/kg, jej wartość uległa więc stagnacji, podczas gdy cena maksymalna wzrosła o 17% i wynosi obecnie 7,00 zł/kg.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 3,75 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 5,00 zł/kg. W Poznaniu najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 3,50 zł/kg i 6,00 zł/kg, W Łodzi krajową paprykę czerwoną sprzedaje się po 3,60-5,60 zł/kg, w Kaliszu natomiast jej cena jest stała i wynosi 3,60 zł/kg.
Paprykę czerwoną pochodzącą z importu można kupić w Broniszach po 6,00-7,00 zł/kg, w Kaliszu po 4,50 zł/kg, w Poznaniu po 4,60-5,60 zł/kg, w Rzeszowie zaś po 3,00-5,20 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi