Ceny i notowania papryki czerwonej – 26 października – 5 listopada 2015 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu października i listopada 2015 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 3,00 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej stagnację. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 7,00 zł/kg, co jest równoznaczne ze wzrostem o 16%.
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę 4,40 zł/kg, jej wartość spadła więc o 26%, podczas gdy cena maksymalna wzrosła o 6% i wynosi 8,50 zł/kg.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna wzrosła o 20%, podczas gdy wartość maksymalna wzrosła o 45%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 4,00 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 7,00 zł/kg. W Poznaniu najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 4,40 zł/kg i 6,00 zł/kg, w Sandomierzu 3,00 zł/kg i 4,00 zł/kg, w Łodzi 5,60 zł/kg i 7,00 zł/kg, a w Lublinie – 4,00 zł/kg i 6,50 zł/kg.
Paprykę czerwoną pochodzącą z importu można kupić w Broniszach po 7,30-8,50 zł/kg, w Poznaniu po 4,40-6,00 zł/kg, w Sandomierzu zaś po 6,00-7,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi