Ceny i notowania papryki czerwonej – 27 marca – 1 kwietnia 2020 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu marca i kwietnia 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 9,48 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 1%. Jego cena maksymalna wzrosła natomiast o 9% i wynosi aktualnie 12,00 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 15-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 31%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 8,00-14,00 zł/kg. W Bydgoszczy sprzedaje się ją po 7,00-9,00 zł/kg, w Poznaniu po 10,40-12,00 zł/kg, w Rzeszowie po 12,00-14,00 zł/kg, a w Sandomierzu – po 10,00-11,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi