Ceny i notowania papryki czerwonej – 27 stycznia – 6 lutego 2020 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu stycznia i lutego 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 7,60 zł/kg, koszt kilograma surowca spadł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 1%. Jego cena maksymalna spadła natomiast o 2% i wynosi aktualnie 8,60 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 7-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 21%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynkach w Broniszach i w Bydgoszczy, gdzie kosztuje 7,00-9,00 zł/kg. W Lublinie i we Wrocławiu sprzedaje się ją po 8,00 zł/kg, a w Rzeszowie po 8,00-9,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi