Ceny i notowania papryki czerwonej – 29 luty – 5 marca 2020 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu lutego i marca 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 8,27 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 8%. Jego cena maksymalna wzrosła natomiast o 9% i wynosi aktualnie 9,18 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 9-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 21%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 8,00-9,50 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 9,00 zł/kg, w Bydgoszczy po 7,00-9,00 zł/kg, w Poznaniu po 8,60-9,60 zł/kg, w Rzeszowie po 8,00-9,00 zł/kg, a we Wrocławiu – po 9,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi