Ceny i notowania papryki czerwonej – 3-13 października 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z października 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 3,00 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej stagnację. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 5,50 zł/kg, co jest równoznaczne z jej zastojem.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna wzrosła o 50%, podczas gdy wartość maksymalna wzrosła o 37%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 4,00 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 5,50 zł/kg. W Lublinie najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 3,80 zł/kg i 4,00 zł/kg, w Poznaniu 3,00 zł/kg i 4,20 zł/kg, a w Łodzi 3,00 zł/kg i 5,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi