
Ceny i notowania papryki czerwonej – 30 sierpnia – 9 września 2021 r.

Ile kosztuje krajowa papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu sierpnia i września 2021 r.
Zmiany cen hurtowych
Polska papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 4,09 zł/kg, koszt kilograma surowca spadł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 5%. Jego cena maksymalna spadła natomiast o 4% i wynosi aktualnie 4,80 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 5-procentowy spadek ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz spadek jej ceny maksymalnej o 11%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 4,00-4,85 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 3,60-4,60 zł/kg, w Bydgoszczy po 4,00-4,50 zł/kg, w Łodzi zaś po 3,60-5,20 zł/kg. W Poznaniu paprykę czerwoną kupujemy po 5,00-5,40 zł/kg, w Kaliszu po 4,60-4,80 zł/kg, w Kielcach po 3,40-4,00 zł/kg, w Sandomierzu po 4,00 zł/kg, w Rzeszowie i we Wrocławiu po 4,00-5,00 zł/kg, a w Szczecinie po 4,80-5,50 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi