Ceny i notowania papryki czerwonej – 31 sierpnia – 10 września 2015 r.
Ile kosztuje papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu sierpnia i września 2015 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 2,40 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej stagnację. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 5,00 zł/kg, co jest równoznaczne ze wzrostem o 25%.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna wzrosła o 20%, podczas gdy wartość maksymalna wzrosła o 25%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 3,00 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 5,00 zł/kg. W Poznaniu najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 2,40 zł/kg i 4,00 zł/kg, w Sandomierzu 2,50 zł/kg i 3,00 zł/kg, w Łodzi 3,00 zł/kg i 3,60 zł/kg, a w Lublinie 3,20 zł/kg i 3,20 zł/kg.