Ceny i notowania papryki czerwonej – 5-15 września 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z z września 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 2,00 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej spadek o 17%. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 4,00 zł/kg, co jest równoznaczne ze spadkiem o 20%.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna spadła ogółem o 17%, podczas gdy wartość maksymalna również spadła – o 20%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 2,00 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 3,00 zł/kg. W Łodzi najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 2,40 zł/kg i 3,60 zł/kg, a w Poznaniu 3,20 zł/kg i 4,00 zł/kg. W Kaliszu i Lublinie można ją kupić po stałej cenie równej 3,40 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi