Ceny i notowania papryki czerwonej – 8-18 lutego 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z lutego 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna importowanej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 9,75 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej wzrost o 8%. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 14,00 zł/kg, co jest równoznaczne ze spadkiem o 6%.
W ostatnim miesiącu ceny papryki czerwonej sprowadzanej z zagranicy uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna wzrosła o 21%, podczas gdy wartość maksymalna wzrosła o 40%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach importowaną paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 9,75 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 14,00 zł/kg. W Poznaniu najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 10,00 zł/kg i 11,40 zł/kg, a w Sandomierzu 10,00 zł/kg i 12,00 zł/kg. W Kaliszu i Lublinie cena kilograma surowca osiągnęła stałą cenę w wysokości 11,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi