Ceny i notowania papryki czerwonej – 8-18 sierpnia 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z sierpnia 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 2,40 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej wzrost o 20%. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 5,00 zł/kg, co jest równoznaczne z jej zastojem.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna spadła o 52%, podczas gdy wartość maksymalna spadła o 37%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywcznym w Broniszach krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 3,00 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 4,00 zł/kg. W Lublinie najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 3,00 zł/kg i 3,40 zł/kg, w Poznaniu 3,80 zł/kg i 5,00 zł/kg, w Łodzi 2,40 zł/kg i 4,00 zł/kg, a w Sandomierzu 4,00-5,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi