Ceny i notowania pomidorów – 10-20 października 2016 r.
Ile kosztują pomidory na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Co zmieniło się w ich notowaniach przez ostatnie cztery tygodnie? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej – prezentujemy ceny i notowania pomidorów z października 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
20-10-2016 cena minimalna pomidorów wyniosła 2,25 zł/kg, co jest równoznaczne z jej tygodniowym spadkiem o 13%. Cena maksymalna z kolei wynosi obecnie 4,67 zł/kg, w skali tygodnia odnotowano więc jej wzrost o 12%.
Polskie pomidory gruntowe kosztują co najmniej 1,40 zł/kg, ich cena minimalna nie uległa zatem zmianie, podczas gdy cena maksymalna uległa stagnacji i wynosi aktualnie 3,00 zł/kg.
W ciągu ostatniego miesiąca minimalna cena hurtowa polskich pomidorów wzrosła o 25%, cena maksymalna zaś wzrosła o 27%. Minimalna cena pomidorów gruntowych wzrosła z kolei o 100%, cena maksymalna zaś wzrosła o 100%.
Ceny pomidorów krajowych na rynkach hurtowych
Różnice cen pomidorów na największych polskich rynkach rolno-spożywczych prezentują się w tym tygodniu następująco: w Broniszach cena minimalna pomidorów wynosi 3,00 zł/kg, cena maksymalna natomiast 4,30 zł/kg, w Lublinie ich wartości kształtują się na poziomie 2,25 zł/kg i 3,67 zł/kg, w Poznaniu 3,67 zł/kg i 4,50 zł/kg, w Rzeszowie 4,00 zł/kg i 4,50 zł/kg, w Łodzi z kolei 3,33 zł/kg i 4,67 zł/kg, a w Kaliszu 2,83 zł/kg i 3,33 zł/kg.
Pomidory gruntowe na warszawskim rynku sprzedaje się po 2,00-3,00 zł/kg, a w Łodzi po 1,40-2,40 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi