
Pikowanie pomidorów - przybliżamy najlepsze metody produkcji rozsady
Pomidor Malinowy Henryka to jedna z mieszańcowych odmian wysokich, która wymaga prowadzenia przy podporach. Jak sama nazwa wskazuje, należy także do grupy tzw. malinówek, czyli pomidorów o specyficznej barwie, wyśmienitym smaku i dużej zwartości soku.
Malinowy Henryka cechuje się pokrojem umiarkowanie zwartym i wzniesionym. Rośnie przy tym silnie, choć dynamikę jego plonowania określa się raczej jako powolną. Ta średnio późna odmiana wytwarza dorodne (od 180 do 220 g) pomidory, zebrane zazwyczaj w pojedyncze i nie za długie grona. Jej owoce są charakterystyczne – zarówno ich miąższ, jak i skórka mają różowy kolor. Kształtem przypominają delikatnie spłaszczone kule o lekko żebrowanej powierzchni. Co ciekawe, u dojrzałych okazów często pozostaje zielona piętka. Najistotniejszy dla konsumentów jest jednak miąższ pomidorów – soczysty, o średniej jędrności, ale za to z licznymi komorami nasiennymi, rozlokowanymi w miarę regularnie. U odmiany tej wyraźnie widoczny jest także ciemniejszy rdzeń.
Wskazówki:
Warto zdać sobie sprawę, że pomidor ten wykazuje się dużą tolerancją nie tylko na choroby (np. na zarazę ziemniaka), lecz także na niekorzystne warunki atmosferyczne (chłód, wilgoć itp.). Poza tym wytwarzane przez niego owoce charakteryzują się bardzo dobrym, nieco słodkim smakiem, ich skórka jest cienka, a w miąższu znajduje się mało nasion, dzięki czemu pojawia się szereg możliwości ich wykorzystania (choć najbardziej poleca się je do bezpośredniego spożycia). Trzeba też wspomnieć, że plon dostarczany przez prezentowaną odmianę ma wysoką wartość handlową również dlatego, że większość jej owoców ma średnicę równą ok. 5 cm i cechuje się brakiem skłonności do zniekształceń czy pękania.
Dagmara Deska
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl