Nawożenie pomidorów bez tajemnic!
Pomidor Brutus - średnio wczesna odmiana o ogromnych owocach
Zobacz także
Niegdyś pomidor okryty był złą sławą, teraz trudno wyobrazić sobie świat bez niego. A my mamy możliwość uprawiania go w swoim ogródku, wybierając pośród odmian, które zachęcają nas różnorodnością owoców – różną wielkością, kształtem, czy kolorem. Jedną z ciekawszych odmian o olbrzymich owocach jest pomidor Brutus – być może stanie się Twoim faworytem?
Wymagania glebowe i klimatyczne
Choć pomidor to roślina strefy tropikalnej, to doskonale zadomowił się w naszym klimacie i bez problemu możemy go uprawiać w naszym ogrodzie, oczywiście mając na uwadze wiosenne przymrozki. Najefektywniejszy wzrost wykazuje przy temperaturze 22°C, a owoce najlepiej dojrzewają przy 20-24°C. Od wschodów do sadzenia rozsady potrzebuje 18-20°C w ciągu dnia i 14-16°C w nocy, a nasiona najlepiej kiełkują w podłożu o temperaturze 22-26°C.
Brutus nie jest bardzo wybredną odmianą jeśli chodzi o glebę – urośnie na każdym rodzaju, ale największych plonów spodziewać się możemy na średnio ciężkich, próchnicznych, bogatych w składniki pokarmowe i przepuszczalnych glebach. Gorzej rzecz ma się z ich wilgotnością, bowiem posiada większe wymagania wodne – najwięcej wody potrzebuje od momentu zawiązania owoców na pierwszym gronie do pełni owocowania. Niedobór wilgotności w fazie owocowania gwarantuje zrzucanie kwiatów i zawiązków, a co za tym idzie, zmniejszenie wielkości i jakości plonu.
Charakterystyka odmiany
Brutus to średnio wczesna odmiana charakteryzująca się silnym wzrostem. Na długich łodygach latem pojawiają się bardzo duże, czerwone, żebrowane owoce o średnicy ok. 20 cm osiągające w normalnych warunkach wagę ok. 0,5 kg, a w sprzyjających warunkach nawet 2 kg! A dojrzałych owoców możemy się spodziewać od lipca do października, w zależności od terminu siewu (marzec – kwiecień). Rośliny sadzimy w maju (po Zimnej Zośce) lub czerwcu w rozstawie 60 x 50 cm.
A to ciekawe!
Pomidor dawniej uznawany był za afrodyzjak, zwany jabłkiem miłości – we Francji pomme d’amour, w Niemczech Liebesapfel, a w Anglii love apple. We Włoszech wykorzystano go do stworzenia kultowych obecnie potraw – spaghetti, czy pizzy. A Polska nazwa pomidora pochodzi od jego włoskiej nazwy pomodoro, które oznacza złote jabłko (pomo d’oro)!
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
Bibliografia:
- Grabowska A., Jędrszczyk E., Sękara A. „Odmianoznawstwo roślin warzywnych”, wyd. UR, Kraków 2013 r., s. 48-56
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A. „Warzywnictwo”, wyd. UP, Wrocław 2007 r., s. 362-375
- Polese J.M. „Pomidory – Odmiany i uprawa”, RM, Warszawa 2008 r., s. 50
- Rumpel J. „Uprawa pomidorów polowych”, Plantpress, Kraków 2007 r., s. 41-44
- Charakterystyka odmiany – Katalog Nasion Polan
INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
11209 , 1 , 0 , 0 Pomidor Elf F1 – odmiana o niezwykle dorodnych i smacznych owocach
-
-