
Nawożenie pomidorów bez tajemnic!
Niegdyś pomidor okryty był złą sławą, teraz trudno wyobrazić sobie świat bez niego. A my mamy możliwość uprawiania go w swoim ogródku, wybierając pośród odmian, które zachęcają nas różnorodnością owoców – różną wielkością, kształtem, czy kolorem. Jedną z ciekawszych odmian o olbrzymich owocach jest pomidor Brutus – być może stanie się Twoim faworytem?
Choć pomidor to roślina strefy tropikalnej, to doskonale zadomowił się w naszym klimacie i bez problemu możemy go uprawiać w naszym ogrodzie, oczywiście mając na uwadze wiosenne przymrozki. Najefektywniejszy wzrost wykazuje przy temperaturze 22°C, a owoce najlepiej dojrzewają przy 20-24°C. Od wschodów do sadzenia rozsady potrzebuje 18-20°C w ciągu dnia i 14-16°C w nocy, a nasiona najlepiej kiełkują w podłożu o temperaturze 22-26°C.
Brutus nie jest bardzo wybredną odmianą jeśli chodzi o glebę – urośnie na każdym rodzaju, ale największych plonów spodziewać się możemy na średnio ciężkich, próchnicznych, bogatych w składniki pokarmowe i przepuszczalnych glebach. Gorzej rzecz ma się z ich wilgotnością, bowiem posiada większe wymagania wodne – najwięcej wody potrzebuje od momentu zawiązania owoców na pierwszym gronie do pełni owocowania. Niedobór wilgotności w fazie owocowania gwarantuje zrzucanie kwiatów i zawiązków, a co za tym idzie, zmniejszenie wielkości i jakości plonu.
Brutus to średnio wczesna odmiana charakteryzująca się silnym wzrostem. Na długich łodygach latem pojawiają się bardzo duże, czerwone, żebrowane owoce o średnicy ok. 20 cm osiągające w normalnych warunkach wagę ok. 0,5 kg, a w sprzyjających warunkach nawet 2 kg! A dojrzałych owoców możemy się spodziewać od lipca do października, w zależności od terminu siewu (marzec – kwiecień). Rośliny sadzimy w maju (po Zimnej Zośce) lub czerwcu w rozstawie 60 x 50 cm.
Pomidor dawniej uznawany był za afrodyzjak, zwany jabłkiem miłości – we Francji pomme d’amour, w Niemczech Liebesapfel, a w Anglii love apple. We Włoszech wykorzystano go do stworzenia kultowych obecnie potraw – spaghetti, czy pizzy. A Polska nazwa pomidora pochodzi od jego włoskiej nazwy pomodoro, które oznacza złote jabłko (pomo d’oro)!
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl