Pomidory malinowe – cenione i chętnie kupowane odmiany pomidora
Odmian pomidorów tyle… ale którą wybrać? Doradzamy!
Zobacz także
Pomidor wymaga starannej uprawy, ma stosunkowo wysokie wymagania cieplne. Uprawia się go wyłącznie z rozsady. Doboru odmian dokonuje się na podstawie rodzaju uprawy. Najważniejsze cechy to długość okresu wegetacji oraz siła wzrostu i wysokość. Ze względu na pokrój roślin odmiany pomidora dzieli się na samokończące (karłowe) sztywno- i wiotkołodygowe oraz odmiany wysoko rosnące. Karłowe charakteryzują się zakończeniem wzrostu pędu po wytworzeniu określonej liczby kwiatostanów. Ze względu na zahamowany rozwój nie wymagają przycinania. Pęd główny wiotkołodygowych dorasta do 70 cm, sztywnołodygowych natomiast jest 2 razy krótszy. Odmiany wysoko rosnące mają bujny pokrój, silny wzrost i rozwijają się, dopóki mają odpowiednie warunki. Wymagają starannej pielęgnacji, tj. przycinania pędów, usuwania zbędnych kwiatów, a przede wszystkim podwiązywania do palików.
Biorąc pod uwagę okres wegetacji, odmiany pomidora można podzielić na bardzo wczesne (95–105 dni), wczesne (105–115 dni), średnio wczesne (116–135 dni) i późne (ponad 130 dni). Najbardziej plenne są pomidory wczesne i średnio wczesne.
Pozostałymi ważnymi cechami charakteryzującymi daną odmianę są kształt, barwa i wielkość owoców, ich mięsistość oraz przeznaczenie. Kształt owoców może być kulisty, kulisto-spłaszczony, jajowaty i wydłużony, mogą także występować żebrowania. Barwa skórki również jest zróżnicowana: żółta, pomarańczowa, malinowa, czerwona, czarna z odcieniami fioletu. Według norm europejskich wyodrębnia się odmiany pomidorów ze względu na wielkość owoców: typ cherry 15–30 g; koktajlowy cherry 25–40 g; o małych owocach 50–100 g, średnicy 47–57 mm; o średnich owocach 100–150 g, średnica 57–67 mm; o dużych owocach 150–200, średnica 67–82 mm; o bardzo dużych owocach 200 g do 1 kg, średnica powyżej 82 mm.
Tabela 1. Charakterystyka wybranych odmian pomidorów do uprawy w polu (wpisane do Krajowego Rejestru COBORU)
Odmiana |
Wczesność |
Typ |
Kształt owocu |
Barwa owocu |
Przeznaczenie |
Uwagi |
Atol |
wczesny |
karłowy, wiotkołodygowy |
kulisty |
czerwona |
bezpośrednie spożycie, przetwórstwo |
Masa owocu ok. 100 g; plenna; tolerancja na zarazę ziemniaka |
Beta |
bardzo wczesny |
karłowy, sztywnołodygowy |
kulisto- spłaszczony |
czerwona |
przetwórstwo |
Wcześnie owocuje - uniknięcie porażenia przez zarazę ziemniaka |
Betalux |
bardzo wczesny |
karłowy, sztywnołodygowy |
kulisty, lekko spłaszczony |
czerwona |
przetwórstwo |
Bardzo smaczne owoce |
Faworyt |
Średnio wczesny |
wysoko rosnący, malinowy |
kulisty, lekko spłaszczony |
malinowa |
bezpośrednie spożycie, przetwórstwo |
Waga owoców do 0,5 kg; niewielka ilość nasion |
Gigant |
Średnio późny |
wysoko rosnący |
kulisto-spłaszczony |
czerwona |
bezpośrednie spożycie |
Uprawa amatorska; masa owoców do 250 g; odporność na mozaikę tytoniu i brunatną plamistość liści |
Hubal |
Średnio wczesny |
karłowy, wiotkołodygowy |
kulisty |
czerwona |
przetwórstwo |
d. twardość owoców; wys. zawartość likopenu; odporność na zagniecenia i pękania |
Jawor |
wczesny |
karłowy, sztywnołodygowy |
kulisty |
czerwona |
bezpośrednie spożycie, przetwórstwo |
|
Kmicic |
Średnio wczesny |
karłowy, wiotkołodygowy |
wydłużony |
czerwona |
bezpośrednie spożycie, Przetwórstwo, konserwowanie |
Wys. zawartość wit. C; plenna; doskonała na ketchup |
Krakus |
średnio późny |
wysoko rosnący |
kulisto- spłaszczony |
czerwona |
bezpośrednie spożycie, przetwórstwo |
Uprawa amatorska; na domowe przetwory i sałatki; także pod osłony |
Ola Polka |
bardzo wczesny |
karłowy, sztywnołodygowy, cherry |
kulisty |
żółta |
bezpośrednie spożycie, konserwowanie w całości |
Także do uprawy w pojemnikach, na balkonach i tarasach |
Pokusa |
wczesny |
wysoko rosnący, cherry |
kulisty |
czerwona |
bezpośrednie spożycie |
Można uprawiać w pojemnikach na balkonach i tarasach |
Talon |
Średnio wczesny |
karłowy, wiotkołodygowy |
kulisty |
czerwona |
przetwórstwo, |
Bardzo smaczny; miąższ arbuzowaty; odporność na zagniecenia i pękania |
Złoty ożarowski |
Średnio wczesny |
wysoko rosnący |
kulisty lub wydłużony |
pomarańczowa |
bezpośrednie spożycie |
Uprawa amatorska; odporność na mozaikę pomidora |
czytaj dalej...
INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
11218 , 1 , 0 , 0 Pomidor Elf F1 – odmiana o niezwykle dorodnych i smacznych owocach
-
-
Komentarzy (2)
Bożena
Dodano: 2015-02-06 12:50:21No właśnie, ja chyba w tym roku spróbuję Pokusy. Podobno dobre, ładne koktajlowe. I dość odporne na choróbska ;)
Marzenka
Dodano: 2015-03-25 16:14:52Polecam! W zeszłym roku byłam bardzo zadowolona z Pokusy, plenna i smaczna. ;)