Odmian pomidorów tyle… ale którą wybrać? Doradzamy!

Rozmaite odmiany pomidora

Pomidor wymaga starannej uprawy, ma stosunkowo wysokie wymagania cieplne. Uprawia się go wyłącznie z rozsady. Doboru odmian dokonuje się na podstawie rodzaju uprawy. Najważniejsze cechy to długość okresu wegetacji oraz siła wzrostu i wysokość. Ze względu na pokrój roślin odmiany pomidora dzieli się na samokończące (karłowe) sztywno- i wiotkołodygowe oraz odmiany wysoko rosnące. Karłowe charakteryzują się zakończeniem wzrostu pędu po wytworzeniu określonej liczby kwiatostanów. Ze względu na zahamowany rozwój nie wymagają przycinania. Pęd główny wiotkołodygowych dorasta do 70 cm, sztywnołodygowych natomiast jest 2 razy krótszy. Odmiany wysoko rosnące mają bujny pokrój, silny wzrost i rozwijają się, dopóki mają odpowiednie warunki. Wymagają starannej pielęgnacji, tj. przycinania pędów, usuwania zbędnych kwiatów, a przede wszystkim podwiązywania do palików.

Biorąc pod uwagę okres wegetacji, odmiany pomidora można podzielić na bardzo wczesne (95–105 dni), wczesne (105–115 dni), średnio wczesne (116–135 dni) i późne (ponad 130 dni). Najbardziej plenne są pomidory wczesne i średnio wczesne.

Pozostałymi ważnymi cechami charakteryzującymi daną odmianę są kształt, barwa i wielkość owoców, ich mięsistość oraz przeznaczenie. Kształt owoców może być kulisty, kulisto-spłaszczony, jajowaty i wydłużony, mogą także występować żebrowania. Barwa skórki również jest zróżnicowana: żółta, pomarańczowa, malinowa, czerwona, czarna z odcieniami fioletu. Według norm europejskich wyodrębnia się odmiany pomidorów ze względu na wielkość owoców: typ cherry 15–30 g; koktajlowy cherry 25–40 g; o małych owocach 50–100 g, średnicy 47–57 mm; o średnich owocach 100–150 g, średnica 57–67 mm; o dużych owocach 150–200, średnica 67–82 mm; o bardzo dużych owocach 200 g do 1 kg, średnica powyżej 82 mm.

Tabela 1. Charakterystyka wybranych odmian pomidorów do uprawy w polu (wpisane do Krajowego Rejestru COBORU)

Odmiana

Wczesność

Typ

Kształt owocu

Barwa owocu

Przeznaczenie

Uwagi

Atol

wczesny

karłowy, wiotkołodygowy

kulisty

czerwona

bezpośrednie spożycie, przetwórstwo

Masa owocu ok. 100 g; plenna; tolerancja na zarazę ziemniaka

Beta

bardzo wczesny

karłowy, sztywnołodygowy

kulisto-

spłaszczony

czerwona

przetwórstwo

Wcześnie owocuje - uniknięcie porażenia przez zarazę ziemniaka

Betalux

bardzo wczesny

karłowy, sztywnołodygowy

kulisty, lekko spłaszczony

czerwona

przetwórstwo

Bardzo smaczne owoce

Faworyt

Średnio wczesny

wysoko rosnący, malinowy

kulisty, lekko spłaszczony

malinowa

bezpośrednie spożycie, przetwórstwo

Waga owoców do 0,5 kg; niewielka ilość nasion

Gigant

Średnio późny

wysoko rosnący

kulisto-spłaszczony

czerwona

bezpośrednie spożycie

Uprawa amatorska; masa owoców do 250 g; odporność na mozaikę tytoniu i brunatną plamistość liści

Hubal

Średnio wczesny

karłowy, wiotkołodygowy

kulisty

czerwona

przetwórstwo

d. twardość owoców; wys. zawartość likopenu; odporność na zagniecenia i pękania

Jawor

wczesny

karłowy, sztywnołodygowy

kulisty

czerwona

bezpośrednie spożycie, przetwórstwo

 

Kmicic

Średnio wczesny

karłowy, wiotkołodygowy

wydłużony

czerwona

bezpośrednie spożycie, Przetwórstwo, konserwowanie

Wys. zawartość wit. C; plenna; doskonała na ketchup

Krakus

średnio późny

wysoko rosnący

kulisto- spłaszczony

czerwona

bezpośrednie spożycie, przetwórstwo

Uprawa amatorska; na domowe przetwory i sałatki; także pod osłony

Ola Polka

bardzo wczesny

karłowy, sztywnołodygowy, cherry

kulisty

żółta

bezpośrednie spożycie, konserwowanie w całości

Także do uprawy w pojemnikach, na balkonach i tarasach

Pokusa

wczesny

wysoko rosnący, cherry

kulisty

czerwona

bezpośrednie spożycie

Można uprawiać w pojemnikach na balkonach i tarasach

Talon

Średnio wczesny

karłowy, wiotkołodygowy

kulisty

czerwona

przetwórstwo,

Bardzo smaczny; miąższ arbuzowaty; odporność na zagniecenia i pękania

Złoty ożarowski

Średnio wczesny

wysoko rosnący

kulisty lub wydłużony

pomarańczowa

bezpośrednie spożycie

Uprawa amatorska; odporność na mozaikę pomidora

 

czytaj dalej...

INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]

[1/10] Ile ważył największy pomidor na świecie?

Komentarzy (2)

  1. Bożena

    No właśnie, ja chyba w tym roku spróbuję Pokusy. Podobno dobre, ładne koktajlowe. I dość odporne na choróbska ;)

    • Marzenka

      Polecam! W zeszłym roku byłam bardzo zadowolona z Pokusy, plenna i smaczna. ;)

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki