
Pomidor Babinicz – bardzo plenna odmiana o dorodnych, kulistych owocach

Zobacz także
Pomidor Babinicz to jedna z najnowszych odmian dostępnych na polskim rynku. Ceni się ją za bardzo duże i pięknie prezentujące się owoce oraz za imponującą plenność.
Opis
Ta karłowa odmiana samokończąca rośnie umiarkowanie silnie, jest przy tym zwarta i ma wiotkie łodygi. Wykształcane przez nią owoce są charakterystyczne, ponieważ okazują się niezwykle dorodne – osiągają średnią masę od 130 do 150 g. Mają twardy i soczysty miąższ o krwistoczerwonej barwie oraz skórkę w takim samym kolorze. Warto zaznaczyć, że ich w miarę kulista powierzchnia jest lekko żebrowana i pozbawiona zielonej piętki. Można je rozpoznać także po średnio głębokim zagłębieniu kielichowym oraz niewielkiej liczbie nieregularnie rozmieszczonych komór nasiennych. Na roślinie rozwijają się w pojedynczych i raczej niedługich gronach.
Uprawa
Babinicz to pomidor wczesny, ponieważ od posadzenia rozsady na miejscu docelowym do zbiorów mija ok. 55–60 dni. Jest zarazem jedną z nielicznych odmian, które można uprawiać nie tylko z rozsady, lecz także wysiewać bezpośrednio do gruntu na przełomie kwietnia i maja. Owocować będzie wtedy w lipcu lub sierpniu (w tym drugim miesiącu najintensywniej). Zalecana rozstawa wynosi przy tym 60 × 70 cm.
Zastosowanie
Pomidor Babinicz cechuje się stabilnym plonowaniem, a zebranych z niego owoców jest zawsze bardzo dużo. Poza tym charakteryzują się one wysoką jakością. Nic zatem dziwnego, że mają szerokie spektrum zastosowania – świetnie nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa. W tym drugim wypadku mowa jednak wyłącznie o sokach i przecierach, ponieważ dorodnych owoców tej odmiany nie konserwuje się w całości ani nie robi się z nich kostki.
Transport i przechowywanie
Ponieważ pomidor Babinicz tworzy owoce, które nie są podatne na zniekształcenia i pękanie, jego plony dobrze znoszą warunki transportu. Jeśli podczas zbioru będą już w fazie dojrzałości konsumpcyjnej, to powinniśmy je przechowywać co najwyżej tydzień w miejscu o temperaturze 6–8°C oraz o wilgotności powietrza wynoszącej ok. 85–90%.
Dagmara Deska
INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
130632 , 1 , 0 , 0 Jaka ziemia do pomidorów? Z nami przygotujesz dobre podłoże!
-
-
17282 , 0 , 0 , 0 Jaki nawóz do pomidorów? Nawożenie organiczne, mineralne i dolistne