Ogórek Andrus – dobrze plonująca odmiana idealna do kwaszenia
Ogórek Markus - odmiana o smacznych owocach pozbawionych goryczki
Zobacz także
Myśląc o smacznych, mało gorzkich ogórkach nie wypada pominąć odmiany Markus. Jej owoce zostały genetycznie pozbawione, często niechcianego, gorzkiego smaku.
Charakterystyka
Ogórek Markus to mieszańcowa odmiana od wczesnej do średnio wczesnej w zależności od panujących warunków klimatycznych i glebowych. Spośród wielu odmian wyróżnia się wysokim plonem ogórków handlowych i konserwowych.
A te są ładne, jasnozielono wybarwione ze smugami, smukłe, na końcu tępe i jaśniejsze (współczynnik kształtu wynosi 3,1:1). To odmiana grubobrodawkowa, brodawki są średniej wielkości i średnio liczne. Rośliny dobrze rosną i wykształcają bardzo dużo żeńskich kwiatów.
Uprawa gruntowa
Nasiona wysiewamy w maju w rozstawie 80 x 120 cm. Markus posiada dość duże wymagania glebowe – preferuje żyzne, próchniczne, zasobne w składniki pokarmowe, wilgotne i przewiewne gleby. Myśląc o uprawie wybierzmy odpowiednie stanowisko – najlepsze będzie odchwaszczone, zaciszne, osłonięte od wiatru i dość słonecznie miejsce. Ogórki zaczynamy zbierać od lipca do września, sukcesywnie co kilka dni.
Odporność
Odmiana Markus wykazuje dużą odporność na jedną z groźniejszych chorób ogórków – parcha dyniowatych. Jest także tolerancyjna w stosunku do mączniaka rzekomego, lecz przy korzystnych dla tego patogena warunkach będzie nim porażana.
Zastosowanie
To doskonała odmiana przeznaczona do przetwórstwa – nadaje się do produkcji ogórka konserwowego, kwaszonego i kiszonego. Jest także dobrą odmianą polecaną do bezpośredniego spożycia – jest pozbawiona goryczy!
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa