
Ogórek Soplica – jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian uniwersalnych

Zobacz także
Ogórki Soplica należą do najbardziej rozpowszechnionych odmian. Jest to odmiana bardzo plenna i smaczna, niezwykle uniwersalna w zastosowaniu – nadaje się i do spożywania bezpośredniego, na surowo i do przetworów. Najlepiej sprawdzają się w konserwowaniu i kwaszeniu.
Opis
To jedna z odmian mieszańcowych powstałych w Polsce. Tworzy rośliny o średnim poziomie wzrostu, na których pojawiają się przeważnie kwiaty żeńskie. Odmiana ogórka Soplica jest bardzo wczesna – już po krótkim czasie pojawiają się dojrzałe, intensywnie zielone owoce. Ich skórka jest poznaczona wyraźnymi, jaśniejszymi smugami, można na niej dostrzec małe brodawki, z których wyrastają białe kolce. Owoce są dość krótkie i bardzo smaczne, genetycznie pozbawione typowej dla wielu odmian ogórków goryczki.
Zastosowanie
Jedną z najważniejszych zalet ogórka odmiany Soplica jest jego zdolność do regeneracji i niezwykły wigor. Roślina nawet po pierwszych zbiorach, gdy robi się chłodniej, nadal jest w stanie kwitnąć i wydawać owoce, dzięki czemu można przedłużyć zbiór. Odmiana wyróżnia się także smakiem – nie wyczuwa się w nim goryczki, świetnie nadaje się do spożycia na surowo, w sałatkach lub na kanapkach. Ze względu na swój niewielki rozmiar ogórki Soplica polecane są szczególnie do konserwowania i kwaszenia. W przetworach zachowuje swój intensywny kolor i wyróżniają się niezwykłym smakiem.