
Ogórek Delicius – sałatkowa odmiana o owocach z białymi smugami

Zobacz także
Delicius to bardzo charakterystyczna odmiana sałatkowa. Jego owoce można odróżnić od innych ogórków po wyraźnych białych smugach, ciągnących się praktycznie przez całą ich długość. Niestety, rośliny te mają pewną wadę – nie są mianowicie odporne na mączniaka rzekomego.
Opis
Delicius wykazuje się dużym wigorem we wzrastaniu i dojrzewa średnio wcześnie. Wydaje całkiem spore ogórki, które mogą osiągnąć długość od 13 do 16 cm. Ich kształt jest raczej regularny i można go określić jako cylindryczny. Cechą rozpoznawczą prezentowanej odmiany jest jednak tak naprawdę skórka jej owoców. Ubarwia się ona na intensywny odcień zieleni, urozmaicony białymi smugami, które sięgają ok. 2/3 długości całego owocu. Ważne także, że skórka pozostaje przez cały okres wegetacji praktycznie gładka, ponieważ nieliczne widoczne na niej brodawki stanowią zaledwie maleńkie wypukłości.
Właściwości
Delicius jest odmianą bardzo plenną. Jakość zbiorów zyskanych w jego uprawie zadziwia, ponieważ ogórki są bardzo smaczne, a ich miąższ cechuje się niezwykłą delikatnością. Co istotne, skórka owoców nie wykazuje tendencji do żółknięcia, co wpływa korzystnie na ich wartość handlową. Najczęściej wykorzystuje się je do przyrządzania sałatek, choć znajdują zastosowanie także w przemyśle przetwórczym, np. w produkcji mrożonek. Na koniec trzeba też wspomnieć, że – niestety – ogórek Delicius nie jest odporny na mączniaka rzekomego.
Przechowywanie
Warto pamiętać, że ogórki powinny zostać sprzedane lub przetransportowane do zakładów przetwórczych najpóźniej następnego dnia po ich zerwaniu. Przez ten krótki czas muszą jednak znajdować się w pomieszczeniu o temperaturze ok. 1–2°C i wilgotności powietrza wynoszącej ok. 85%. Jeśli jednak chcielibyśmy przetrzymać owoce Delicius w stanie świeżym dłużej (góra do trzech tygodni), to wtedy potrzebna byłaby do tego profesjonalna chłodnia, w której temperatura nie przekraczałaby 12,5°C, a wilgotność względna – 80%. Nie zapominajmy, że po wyjęciu z takiej chłodni ogórki wytrzymają najwyżej dwa dni.
Dagmara Deska