
Ogórek Hermes Skierniewicki F1 – odmiana o wysokiej plonotwórczości

Zobacz także
Ogórek Hermes Skierniewicki F1 to mieszańcowa odmiana przeznaczona głównie do konserwowania. Za jej niewątpliwe zalety należy uznać wczesność, wysoką plenność oraz brak problemów z zawiązywaniem owoców.
Opis
Roślina charakteryzuje się przeciętną siłą wzrostu, za to tworzy bardzo dużo kwiatów żeńskich. Wykształcane przez nią ogórki są cenione przez konsumentów ze względu na swój atrakcyjny wygląd. Mają błyszczącą, zieloną skórkę, pokrytą jaśniejszymi smugami. Poza tym ich brodawki osiągają średnią wielkość, co sprawia, że owoce wyglądają na równomiernie wyrośnięte. Korzystne wrażenie potęguje fakt, że mają raczej regularną cylindryczną formę. Warto dodać, że przeciętnie długość jednego owocu jest około trzy razy większa niż jego szerokość.
Właściwości
Hermes Skierniewicki F1 wydaje owoce cieszące oczy, ponieważ jego ogórki nie mają skłonności ani do ogólnych zniekształceń, ani do przerastania na grubość. Cechy te sprawiają, że uznaje się, iż prezentowana odmiana wytwarza plon o bardzo dobrej strukturze (a przy tym zazwyczaj dorodny). Należy też zaznaczyć, że ogórek ten zalicza się do najodporniejszych na mączniaka rzekomego. Jest to w dodatku odmiana na tyle wczesna, że nadaje się do zbioru już ok. 3 dni po popularnym ogórku Śremskim.
Zastosowanie
Hermesa Skierniewickiego F1 poleca się zwłaszcza do uprawy polowej. Najczęściej cały jego plon przeznacza się na potrzeby przemysłu przetwórczego – do konserwowania. Bardziej okazałe owoce nadają się też do kwaszenia.
Przechowywanie
Owoce nie mogą się zagrzewać, dlatego po zbiorze ogórków ich przewóz do przetwórni powinien nastąpić jeszcze tego samego dnia lub – najpóźniej – nazajutrz. Wtedy jednak należy przenieść zbiór do pomieszczenia, którego temperatura waha się w granicach od 1 do 2°C i w którym wilgotność powietrza nie przekracza 85%.
Dagmara Deska