
Ogórek Zefir F1 – niezwykle plenna i smaczna odmiana do uprawy polowej

Zobacz także
Ogórek Zefir F1 to nowość wśród wczesnych odmian mieszańcowych, przeznaczonych do uprawy polowej. Jego główną zaletą jest niezwykle wysoka plenność. Poza tym wykształcane przez niego owoce są atrakcyjnie nie tylko pod względem smaku, lecz także wyglądu.
Opis
Roślina wyrasta szybko i cechuje się przy tym sporym wigorem. Najważniejsze są jednak jej owoce, które uzyskują równomierny kształt – proporcje rozkładają się tak, że ich długość jest trzy razy większa niż szerokość. Poza tym nie mają szyjek. Kolor skórki przybiera intensywny odcień zieleni, naznaczony jasnymi smugami. Poza tym skórka owoców Zefira F1 jest gdzieniegdzie naznaczona podłużnymi bruzdami oraz, w niewielkim stopniu, pokryta dosyć małymi brodawkami.
Pielęgnacja
Jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie ogórka – oprócz nawożenia i odchwaszczania – okazuje się nawadnianie. Zefir wymaga dużo wody na co dzień, jednak jego potrzeby wzrastają szczególnie na etapie kwitnienia i tworzenia się owoców. Najlepiej zatem podlewać uprawę często i regularnie (co 5 dni), ale za to małą ilością wody (ok. 15–20 l/m2). Trzeba też pamiętać, aby nie nawadniać roślin w godzinach wieczornych, ponieważ wtedy temperatury wody i otoczenia na tyle się od siebie różnią, że zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób.
Właściwości
Zefir F1 świetnie radzi sobie z chorobami, w tym z mączniakiem rzekomym, na którego jest praktycznie całkowicie odporny. Najważniejszy pozostaje jednak poziom plonowania wywodzących się z niego roślin – okazuje się, że zbiory całkowite wynoszą średnio 40–50 t/ha. Co więcej, sam plon wczesny szacuje się na ok. 12–15 t/ha. Jeśli chodzi o zastosowanie, to owoce tej odmiany najlepiej przeznaczyć do konserwowania bądź do kwaszenia.
Dagmara Deska