
Ogórek Monika – bardzo smaczna odmiana, idealna na zbiór przyspieszony

Zobacz także
Odmiana Monika wytwarza niezwykle kształtne i smaczne owoce, które znakomicie nadają się do produkcji ogórków małosolnych. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zdecydujemy się uprawiać ją na zbiór przyspieszony – zarówno pod osłonami, jak i w polu.
Opis
Opisywana odmiana zaliczana jest do grupy plennych ogórków rosnących dosyć silnie, a przez to także bardzo szybko dojrzewających. Jej wartość podnosi również fakt, że wytwarza dużo kwiatów żeńskich (nawet 95%). Owoce Moniki są krótkie – mają zazwyczaj po 10–12 cm. Na ich zielonej skórce widać jaśniejsze smugi oraz liczne drobne brodawki, co sprawia, że jej powierzchnia staje się szorstka. Poza tym owoce są niezwykle kształtne i nie mają szyjek, dzięki czemu idealnie sprawdzają się jako kwaszeniaki i ogórki małosolne, zwłaszcza, że nie wykazują tendencji do żółknięcia (nawet gdy zbierze się je zbyt późno). Ponadto Monika okazuje się partenokarpiczna, co oznacza, że nie potrzebuje zapłodnienia, by zawiązać owoce.
Uprawa
Odmianę tę można uprawiać zarówno pod folią (w nieogrzewanych tunelach), jak i w gruncie, przy czym szczególnie poleca się ją do siewu na zbiór przyspieszony. Co istotne, roślina szybko wchodzi w okres plonowania i daje zbiory obfite oraz regularne. Na zbiór wiosenny nasiona wysiewa się od stycznia do kwietnia, natomiast na zbiór jesienny – od połowy czerwca do połowy lipca. Plonu można się spodziewać w okresie od końca marca do końca października. Pamiętajmy, że zalecane zagęszczenie na metr kwadratowy wynosi od dwóch do czterech roślin, a za normę wysiewu przyjmuje się od 0,5 do 0,7 kg nasion na hektar.
Dagmara Deska