
Ogórek Rodos F1 – odmiana o wysokiej odporności na mączniaka rzekomego

Zobacz także
Ogórek Rodos F1 jest mieszańcem o bardzo wysokim stopniu odporności na mączniaka rzekomego. Pod tym względem przewyższa większość znanych odmian. Ogólnie uprawia się go z myślą o przeznaczeniu plonu na korniszony, jednak jego owoce równie dobrze sprawdzą się w konserwowaniu.
Opis
Sama roślina charakteryzuje się dosyć silnym i szybkim wzrostem; wytwarza także sporo drobnych liści. Ogórki są regularne w kształcie, choć krótkie – zazwyczaj stosunek ich długości do szerokości wynosi 2,7:1. Skórka ubarwia się na zielono i pokryta jest średnią liczbą dosyć drobnych brodawek. Jednak, co najważniejsze, owoce odmiany Rodos F1 są niezwykle smaczne, ponieważ charakteryzują się zupełnym brakiem goryczki.
Pielęgnacja
Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie ogórka powinny skupiają się przede wszystkim wokół odchwaszczania, nawadniania i nawożenia pogłównego:
- odchwaszczanie – najlepiej wykonywać je ręcznie i to zanim roślina zacznie się płożyć; trzeba pamiętać, że jeśli niechciane rośliny pojawiają się na zagonach, gdy Rodos F1 już owocuje, należy się pozbywać tylko tych chwastów, które aktualnie kwitną (aby powstrzymać rozsiewanie nasion);
- nawadnianie – jest bardzo potrzebne ogórkom, zwłaszcza gdy zaczynają kwitnąć; najlepiej podlewać je często, ale małymi dawkami, i przeprowadzać ten zabieg o poranku, ponieważ to właśnie wtedy różnica między temperaturą wody a temperaturą powietrza jest najmniejsza;
- nawożenie – najczęściej pogłówne zasilanie wykonuje się trzy razy; można także przeprowadzić dwa zabiegi dolistne, ale tylko wtedy, gdy rośliny znajdują się w fazie owocowania lub zostały uszkodzone w wyniku chłodów.
Właściwości
Okres wegetacji tej odmiany jest dosyć długi, dlatego też określa się ją jako średnio wczesną. Najważniejsze jednak, że dzięki wysokiej odporności na choroby nadaje się ona do uprawy ekologicznej i integrowanej, w której to stanowczo ogranicza się liczbę zabiegów chemicznych.
Zastosowanie
Najczęściej ogórek Rodos F1 przeznaczany jest na korniszony – wynika to oczywiście z wielkości wytwarzanych przez niego owoców. Okazuje się jednak, że większe z nich da się wykorzystać również do produkcji ogórków konserwowych.
Dagmara Deska