
Ogórek Ozyrys F1 – uniwersalna odmiana o dużym plonie wysokiej jakości

Zobacz także
Ogórek Ozyrys F1 to jedna z odmian, które na polski rynek trafiły dopiero w ostatnich latach. Posiada szereg zalet, a jedną z nich jest uniwersalne zastosowanie jego owoców. Nie można też nie wspomnieć o tym, że wydaje dosyć obfity plon wysokiej jakości.
Opis
Okres wegetacji tej mieszańcowej odmiany jest nieco wydłużony, mimo tego, że rośnie ona naprawdę silnie i dosyć szybko. W kwestii ogórków, wytwarzanych przez Ozyrysa F1, należy nadmienić, że przybierają kształt cylindryczny. Pokrywa je delikatnie lśniąca skórka w kolorze mocnej zieleni, na której znajdują się niewielkie brodawki, przy czym trzeba zaznaczyć, że nie pojawia się ich dużo. Owoce prezentowanej odmiany są bardzo smaczne.
Nawożenie
Należy pamiętać, że ogórek wymaga obfitego nawożenia, dlatego też w jego uprawie wykorzystuje się obornik, uzupełniany nawozami mineralnymi: azotowymi, fosforowymi i potasowymi. Nawożenie organiczne powinno mieć miejsce jeszcze przed wysadzeniem rozsady, natomiast dokarmianie mineralne stosuje się po przeniesieniu roślin do gruntu. Trzeba też pamiętać, że jeśli okaże się, że gleba ma zbyt kwaśny odczyn, to należy potraktować ją wapnem. Nie można tego jednak zrobić w okresie wegetacji prezentowanej odmiany, ponieważ zabieg taki może negatywnie wpłynąć na kondycję roślin. Wapnowanie najlepiej przeprowadzić przed wysiewem przedplonu.
Właściwości
Ozyrys F1 cechuje się przede wszystkim wysoką plennością – średni zbiór, nadający się na handel, składa się w jego przypadku z ok. 40 ton ogórków na hektar. Nic dziwnego, ponieważ owoce wydawane przez tę odmianę są bardzo dobrej jakości. Wpływ na ich znakomitą użyteczność wywiera między innymi wysoka odporność Ozyrysa F1 na choroby, atakujące ogórki uprawiane w gruncie. Warto na przykład zdać sobie sprawę, że praktycznie nie poddaje się on mączniakowi rzekomemu.
Zastosowanie
Owoce prezentowanej odmiany mają szerokie spektrum zastosowania. Najczęściej kieruje się je do przemysłu przetwórczego – do konserwowania albo kwaszenia. Można też wykorzystać je do produkcji korniszonów.
Dagmara Deska