Ogórek Reja F1 – odmiana wyróżniająca się wysoką odpornością na choroby
Zobacz także
Ogórek Reja F1 to jedna z odmian charakteryzujących się najwyższą odpornością na choroby. Poza tym wytwarza niezwykle kształtne i atrakcyjne owoce, które nadają się do konserwowania i kwaszenia, a oprócz tego – także na korniszony.
Opis
Reja F1 cechuje się niezwykle dużą siłą wzrostu. Zaliczamy ją do odmian średnio wczesnych i wytwarzających niemal wyłącznie kwiaty żeńskie. Jej owoce mają cylindryczny, w miarę regularny kształt. Ich skórka silnie błyszczy i przybiera zielony kolor, choć widać na niej jaśniejsze smugi. Poza tym pokrywają ją dosyć grube brodawki. Charakterystyczne jest także to, że ogórki nie mają szyjki. Współczynnik kształtu, czyli stosunek długości owocu do jego szerokości, wynosi dla opisywanej odmiany 3:1.
Stanowisko
Reja F1 powinna być uprawiana w pierwszym roku po oborniku lub bezpośrednio po kompoście. Jako wartościowy dodatek do podłoża sprawdzi się także torf niski w dawce ok. 60 t/ha – ważne, by zastosować jakikolwiek nawóz organiczny. Wynika to z faktu, że przedstawiciele tej odmiany potrzebują podłoża bogatego w próchnicę i substancje odżywcze.
Właściwości
Reja F1 ma ogromnie istotną zaletę – wykazuje odporność na większość chorób, porażających ogórki polowe. Przykładowo jej tolerancję na mączniaka rzekomego określa się jako bardzo wysoką. Ze względu na to prezentowaną odmianę można bez dwóch zdań polecić do uprawy integrowanej z ograniczoną ochroną chemiczną. Oprócz tego jej ogórki praktycznie w ogóle się nie zniekształcają, a także nie przerastają na długość.
Zastosowanie
Reja F1 jest niewątpliwie bardzo atrakcyjna dla potencjalnych konsumentów. Jej owoce znajdują zastosowanie zarówno w produkcji ogórków konserwowych, jak i kwaszonych. Co więcej, jeśli plon będziemy zbierać każdego dnia, pozyskane w taki sposób ogórki nadadzą także na korniszony.
Dagmara Deska