
Uprawa ogórków gruntowych - szczegółowe porady
Wybór odmiany ogórka uzależniony jest od typu i warunków produkcji oraz przeznaczenia plonu. Inne odmiany polecane są do upraw pod osłonami, inne w uprawie polowej. Związane jest to z odpornością na choroby, plennością i rodzajem uprawy. Dodatkowymi kryteriami wyboru odmian są długość okresu wegetacji oraz wymagania klimatyczne i glebowe.
Pod osłonami uprawia się najczęściej odmiany heterozyjne i partenokarpiczne. Te drugie są pozbawione nasion i wytwarzają jedynie kwiaty żeńskie lub z przewagą żeńskich. Nie wymagają zapylenia przez owady. Nie zaleca się prowadzenia upraw odmian partenokarpicznych z odmianami wymagającymi zapylenia. Stwarza się wtedy ryzyko zapylenia odmian niepartenokarpicznych, co skutkuje zniekształconymi, baryłkowatymi owocami. W przypadku braku zapylenia odmian partenokarpicznych zawiązki owoców są zrzucane. Należy pamiętać, że odmiany heterozyjne wymagają starannych zabiegów pielęgnacyjnych i odpowiedniej uprawy.
W uprawach pod osłonami poleca się odmiany pozbawione gorzkiego smaku powodowanego przez kukurbitacyny, bądź odmian, w których związki te nie przemieszczają się z liści i łodyg do owoców.
Odmiany szklarniowe można rozróżnić ze względu na długość owoców: krótkoowocowe (do 25 cm), średnioowocowe (25–30 cm) oraz długoowocowe (ponad 30 cm). Najchętniej wybierane są odmiany krótkoowocowe. Charakteryzują się dobrą handlowością oraz wczesnością. Uprawę długoowocowych prowadzi się w późniejszych terminach. Podział także prowadzi się ze względu na przeznaczenie – odmiany sałatkowe i konserwowe.
W uprawie polowej ze względu na stosunkowo wysoki odsetek owadów zapylających uprawia się odmiany niepartenokarpiczne. Do prawidłowego zawiązania owoców wymagają zapylenia. Odmiany ogórka rozróżniane są ze względu na wczesność, sposób ich użytkowania, długość okresu zbioru, plenność oraz odporność na choroby. Dzieli się je na odmiany sałatkowe, do kwaszenia, konserwowe i korniszony. Konserwowe dzieli się dodatkowo na drobno- i grubobrodawkowe.
Przy wyborze zarówno odmian szklarniowych, jak i gruntowych należy wziąć pod uwagę odporność lub tolerancję na najważniejsze choroby w uprawie ogórka, m.in. wirus mozaiki ogórka, parch dyniowatych, kanciastą plamistość liści ogórka, mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego.
czytaj dalej...
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl
Komentarzy (3)
Konrad
Dodano: 2015-03-12 09:57:44A dlaczego raz moje ogórki z warzywnika są gorzkie, raz nie?
Farmer
Dodano: 2015-03-16 09:07:55Powodów może być kilka - niedobór wody, długie okresy suszy, duże wahania temperatury pomiędzy dniem i nocą, czy niedobór azotu w glebie. Polecam uprawiać odmiany odporniejsze na słabe warunki uprawowe. Na pewno na smak ogórka nie ma wpływu to, z której strony zaczniemy go obierać. ;)