Zachęcamy do uprawy pigwy – rośliny ozdobnej i wydającej aromatyczne owoce

Pigwa pospolita Kwitnąca pigwa pospolita

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.) to krzew lub nieduże drzewo, dorastające w naszych warunkach klimatycznych do 3 m. Jest długowieczną rośliną dożywającą 75 lat, w Polsce notuje się maksymalny wiek 25 lat. Jest jedynym gatunkiem w rodzaju. Ciekawostką jest, iż łacińska nazwa rodzajowa, Cydonia, pochodzi od nazwy miasta leżącego na Krecie, Cydon, gdzie znajdowały się duże uprawy pigwy. Kwitnie od drugiej połowy maja do początku czerwca na biało lub różowo. Owocuje w 3.–5. roku po posadzeniu. Młode owoce pokryte są szarym kutnerem (co jest charakterystyczne dla danego gatunku), który w miarę dojrzewania odpada. Są aromatyczne, kształtem przypominają gruszkę lub jabłko, są różnej wielkości – w zależności od odmiany. Zwykle osiągają masę 200 g, drzewa niektórych odmian zawiązują owoce o masie nawet 1 kg. Często wtedy nazywa się je pigwą wielkoowocową.

Owoce dojrzałość osiągają od września do października. Miąższ jest twardy, aromatyczny, ale cierpki, przez co owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Po przekrojeniu ciemnieją. Wykorzystywane są do produkcji różnych przetworów, w szczególności nalewek. Zawierają dużą ilość pektyn, przez co dawniej wykorzystywane były do konserwowania i aromatyzowania dżemów, soków, ciast i cukierków. Po odkryciu żelatyny zaprzestano (na większą skalę) używania pigwy w tym celu. Owoce bogate są również w polifenole, garbniki, witaminy C, B1, B2, P i A oraz minerały takie jak żelazo, fosfor, wapń i miedź.

Niektóre źródła podają, że to pigwa jest słynnym biblijnym owocem, nie jabłko. Jej uprawa prowadzona była przed uprawą jabłoni, w Mezopotamii (tereny dzisiejszego Iraku). W starożytnej Grecji owoc pigwy uważany był za symbol płodności i miłości, wręczano go parze młodej na ślubie.

W 2009 r. uprawy pigwy na całym świecie stanowiły 43 tys. ha. Turcja obecnie jest największym producentem – ok. 25% światowej produkcji. Koszt produkcji pigwy jest o ok. 40% mniejszy niż jabłoni.

Najczęściej pigwy używa się jako podkładki dla grusz i jabłoni. Stosowane są jej klony: Pigwa A (Malling A), Pigwa C (Malling C) oraz Pigwy S (S1, S2, S3). Grusza zaszczepiona na Pigwie C będzie połowę niższa, niż byłaby szczepiona na podkładce z gruszy pospolitej.

Odmiany

W Krajowym Rejestrze COBORU nie znajduje się żadna odmiana pigwy uprawnej, jedynie na podkładkę.

Bereczki: Drzewo silnie rosnące. Wytwarza duże owoce, kształtu szerokogruszkowatego.

Ursynowska: Drzewo o średnio silnym wzroście. Przemarza zimą, ale może regenerować uszkodzenia. Wytwarza duże owoce kształtu jabłka.

Portugalska: Silnie rosnące drzewo. Posiada duże wymagania glebowe i klimatyczne. Zawiązuje duże, gruszkowate owoce, bardzo aromatyczne.

Champion: Wytwarza owoce kształtu jabłka.

Vranja: Zawiązuje dużej wielkości owoce o kształcie gruszki.

Wymagania klimatyczne i glebowe

Pigwa przystosowana jest do ciepłego i suchego klimatu. Wymaga stanowiska słonecznego, najlepiej osłoniętego od wiatru. Jest mało odporna na mróz, może być uprawiana wyłącznie w rejonach o łagodnych zimach. W chłodniejszych regionach drzewo jest osłabione we wzroście, wytwarza mniejsze owoce i mniej aromatyczne. Doskonale rośnie na glebach o odczynie lekko kwaśnym. Jeśli uprawiana jest na glebach o pH wyższym niż 7, drzewo ulega licznym chlorozom z powodu niedoboru żelaza. Wymaga żyznych, wilgotnych, łatwo nagrzewających się, próchnicznych gleb z dobrą gospodarką powietrzno-wodną. Nie lubi wysokiego poziomu wód gruntowych. W okresie obfitych deszczów dojrzewające owoce często pękają. Przy niedoborze lub nadmiarze wody drzewo słabiej rośnie i zrzuca zawiązki owoców. W naszym klimacie sadzi się wyłącznie pigwy rozmnażane przez sadzonki wegetatywne lub szczepienie na pigwie dzikiej.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki