Tyle odmian gruszy – na którą się skusić? Nasz przegląd ułatwi Ci wybór

Gruszki Owoce gruszy

Duże – małe, bardzo słodkie – lekko wytrawne, miękkie i soczyste – twarde, okrągłe – podłużne, wczesne – późne. Możliwości jest tyle, że aż w głowie się kręci. Jaką odmianę gruszki wybrać i czym się kierować przy wyborze? Na pewno naszymi oczekiwaniami i smakiem, ale nie bez znaczenia pozostają także warunki glebowe, jakimi dysponujemy. Przedstawiamy przegląd popularnych odmian.

Faworytka

Choćby tylko ze względu na nazwę zasługuje na to, by wymienić ją w pierwszej kolejności. Jednak walorów ma więcej, gdyż jest bardzo popularną i chętnie wybieraną odmianą. Jej druga nazwa to klapsa. Jest średnio wytrzymała na mróz i dość wrażliwa na chorobę parcha, jednak te niedogodności rekompensują coroczne, obfite plony. Dużych rozmiarów gruszki mają regularny, jajowaty kształt oraz są niezwykle soczyste i słodkie. Lubiane przez dzieci, nadają się zarówno na świeżo jako dodatek do deserów, jak i na przetwory. Skórka owoców ma barwę żółtozieloną. Na zbiory czekamy do sierpnia.

Lipcówka Kolorowa

Dla niecierpliwych, po okresie zimy spragnionych świeżych owoców, najlepszą odmianą będzie lipcówka. Jest wrażliwa na mróz, ale za to odporna na chorobę parcha. Jeśli dysponujemy dobrą glebą i odpowiednim stanowiskiem, możemy liczyć na coroczne owocowanie. Lipcówka to gruszki mniejsze od faworytek, ale o podobnym, regularnym kształcie. Choć owoce nie są zbyt soczyste, a miąższ lekko ziarnisty, rekompensatę stanowi dobry smak. Skórka owoców ma kolor żółtawo-zielony z czerwonawym „rumieńcem”. Zgodnie ze swoją nazwą dojrzewa w lipcu lecz dopiero pod koniec miesiąca.

Bonkreta Williamsa

Odmiana bardzo wrażliwa na przymrozki, ale za to lepiej broni się przed chorobą parcha. Owoce średniej wielkości o owalnym kształcie możemy zbierać we wrześniu. Skórka ma barwę zielonożółtą z czerwonawym akcentem. Choć w Polsce nie jest to zbyt popularna odmiana, koneserzy sięgają po nią ze względu na delikatny, masłowy, rozpływający się i soczysty miąższ oraz wykwintny smak.

Konferencja

Chętnie sięgają po nią sadownicy, gdyż w okres owocowania wchodzi już po roku od posadzenia i wówczas można liczyć na obfite plony każdego roku (pod warunkiem, że gleba jest wystarczająco żyzna, a stanowisko nasłonecznione i wzniesione). Jest wrażliwa na mróz, ale odporna na chorobę parcha gruszy. Owoce kształtem są bardzo wydłużone, zwłaszcza na wysokości szypułki i szersze u dołu. Brak intensywnego zapachu rekompensuje wyjątkowo słodki miąższ. Skórka ma barwę zielono-brązową. Na plony trzeba poczekać do końca września.

Lukasówka

Równie popularna jak Konferencja. Niestety jest stosunkowo wrażliwa na mróz i słabo odporna na parcha, a fakt, dla którego sięga się po tę odmianę, to charakterystyczny, lekko winny i wytrawny smak. Owoce są duże i wszystkie podobnej wielkości. Ma dość grubą, jasnożółtą i zielonkawą skórkę. Na obfite zbiory możemy liczyć każdego roku, pod koniec września lub na początku października.

Komisówka

W naszym kraju jest mało popularna, ale jednocześnie dobrze znana w Europie. Wydaje kształtne, owalne, duże owoce, doskonale nadające się na przetwory. Owocuje umiarkowanie obficie, co jest rekompensowane przez wyjątkowy i pożądany smak. Jest jednocześnie dość wytrzymała na mróz i parcha gruszy. Owoce są gotowe do zbioru dopiero w połowie października, ale na taki rarytas warto trochę poczekać.

Salisbury

To odmiana szczególnie wytrzymała na mróz i jednocześnie całkiem dobrze wytrzymała na chorobę parcha. Żeby nie wszystko było idealnie, do minusów należy obfite owocowanie co drugi rok. Owoce osiągają średnią wielkość i mają „butelkowy” kształt, a ich cienka skórka jest czerwono-zielona z intensywniejszym „rumieńcem”. Ma aromatyczny zapach i słodkawy smak, a owoców można spodziewać się pod koniec września.

Paryżanka

Jest to odmiana ciepłolubna, więc i wrażliwa na mróz. Wydaje obfite plony, jednak by tak było, musi być posadzona w ciepłym rejonie kraju. W przeciwnym razie owoce będą niewyrośnięte. Gruszki są średniej wielkości, o jajowatym kształcie i ciemnozielonej barwie. Dość soczyste i smaczne owoce zbiera się w drugiej połowie października.

Bibliografia:

Czynczyk A., Lange E., Mika A. i in., „Sadownictwo, podręcznik dla uczniów techników ogrodniczych”, wyd. Hortpress, Warszawa 2014 r., s. 291-294.

Prat J.-Y., „ABC sadownictwa krok po kroku”, wyd. Delta, Warszawa 2010 r., s. 245.

Soczek Z., Suski Z., „Poradnik sadownika”, PWRiL, Warszawa 1983 r., s. 304-307.

„Alfa, Amfora czy Erica?”[w:] „Tygodnik Rolniczy”, nr 39/2011 r., s. 52-53.

GRUSZKA GRUSZCE NIERÓWNA! DOWIEDZ SIĘ, DLACZEGO! [QUIZ]

[1/13] Jaki kolor mają kwiaty gruszy?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki