Właściwa uprawa gruszy - podpowiadamy, jak dbać o drzewa
Tyle odmian gruszy – na którą się skusić? Nasz przegląd ułatwi Ci wybór
Zobacz także
Duże – małe, bardzo słodkie – lekko wytrawne, miękkie i soczyste – twarde, okrągłe – podłużne, wczesne – późne. Możliwości jest tyle, że aż w głowie się kręci. Jaką odmianę gruszki wybrać i czym się kierować przy wyborze? Na pewno naszymi oczekiwaniami i smakiem, ale nie bez znaczenia pozostają także warunki glebowe, jakimi dysponujemy. Przedstawiamy przegląd popularnych odmian.
Faworytka
Choćby tylko ze względu na nazwę zasługuje na to, by wymienić ją w pierwszej kolejności. Jednak walorów ma więcej, gdyż jest bardzo popularną i chętnie wybieraną odmianą. Jej druga nazwa to klapsa. Jest średnio wytrzymała na mróz i dość wrażliwa na chorobę parcha, jednak te niedogodności rekompensują coroczne, obfite plony. Dużych rozmiarów gruszki mają regularny, jajowaty kształt oraz są niezwykle soczyste i słodkie. Lubiane przez dzieci, nadają się zarówno na świeżo jako dodatek do deserów, jak i na przetwory. Skórka owoców ma barwę żółtozieloną. Na zbiory czekamy do sierpnia.
Lipcówka Kolorowa
Dla niecierpliwych, po okresie zimy spragnionych świeżych owoców, najlepszą odmianą będzie lipcówka. Jest wrażliwa na mróz, ale za to odporna na chorobę parcha. Jeśli dysponujemy dobrą glebą i odpowiednim stanowiskiem, możemy liczyć na coroczne owocowanie. Lipcówka to gruszki mniejsze od faworytek, ale o podobnym, regularnym kształcie. Choć owoce nie są zbyt soczyste, a miąższ lekko ziarnisty, rekompensatę stanowi dobry smak. Skórka owoców ma kolor żółtawo-zielony z czerwonawym „rumieńcem”. Zgodnie ze swoją nazwą dojrzewa w lipcu lecz dopiero pod koniec miesiąca.
Bonkreta Williamsa
Odmiana bardzo wrażliwa na przymrozki, ale za to lepiej broni się przed chorobą parcha. Owoce średniej wielkości o owalnym kształcie możemy zbierać we wrześniu. Skórka ma barwę zielonożółtą z czerwonawym akcentem. Choć w Polsce nie jest to zbyt popularna odmiana, koneserzy sięgają po nią ze względu na delikatny, masłowy, rozpływający się i soczysty miąższ oraz wykwintny smak.
Konferencja
Chętnie sięgają po nią sadownicy, gdyż w okres owocowania wchodzi już po roku od posadzenia i wówczas można liczyć na obfite plony każdego roku (pod warunkiem, że gleba jest wystarczająco żyzna, a stanowisko nasłonecznione i wzniesione). Jest wrażliwa na mróz, ale odporna na chorobę parcha gruszy. Owoce kształtem są bardzo wydłużone, zwłaszcza na wysokości szypułki i szersze u dołu. Brak intensywnego zapachu rekompensuje wyjątkowo słodki miąższ. Skórka ma barwę zielono-brązową. Na plony trzeba poczekać do końca września.
Lukasówka
Równie popularna jak Konferencja. Niestety jest stosunkowo wrażliwa na mróz i słabo odporna na parcha, a fakt, dla którego sięga się po tę odmianę, to charakterystyczny, lekko winny i wytrawny smak. Owoce są duże i wszystkie podobnej wielkości. Ma dość grubą, jasnożółtą i zielonkawą skórkę. Na obfite zbiory możemy liczyć każdego roku, pod koniec września lub na początku października.
Komisówka
W naszym kraju jest mało popularna, ale jednocześnie dobrze znana w Europie. Wydaje kształtne, owalne, duże owoce, doskonale nadające się na przetwory. Owocuje umiarkowanie obficie, co jest rekompensowane przez wyjątkowy i pożądany smak. Jest jednocześnie dość wytrzymała na mróz i parcha gruszy. Owoce są gotowe do zbioru dopiero w połowie października, ale na taki rarytas warto trochę poczekać.
Salisbury
To odmiana szczególnie wytrzymała na mróz i jednocześnie całkiem dobrze wytrzymała na chorobę parcha. Żeby nie wszystko było idealnie, do minusów należy obfite owocowanie co drugi rok. Owoce osiągają średnią wielkość i mają „butelkowy” kształt, a ich cienka skórka jest czerwono-zielona z intensywniejszym „rumieńcem”. Ma aromatyczny zapach i słodkawy smak, a owoców można spodziewać się pod koniec września.
Paryżanka
Jest to odmiana ciepłolubna, więc i wrażliwa na mróz. Wydaje obfite plony, jednak by tak było, musi być posadzona w ciepłym rejonie kraju. W przeciwnym razie owoce będą niewyrośnięte. Gruszki są średniej wielkości, o jajowatym kształcie i ciemnozielonej barwie. Dość soczyste i smaczne owoce zbiera się w drugiej połowie października.
Bibliografia:
Czynczyk A., Lange E., Mika A. i in., „Sadownictwo, podręcznik dla uczniów techników ogrodniczych”, wyd. Hortpress, Warszawa 2014 r., s. 291-294.
Prat J.-Y., „ABC sadownictwa krok po kroku”, wyd. Delta, Warszawa 2010 r., s. 245.
Soczek Z., Suski Z., „Poradnik sadownika”, PWRiL, Warszawa 1983 r., s. 304-307.
„Alfa, Amfora czy Erica?”[w:] „Tygodnik Rolniczy”, nr 39/2011 r., s. 52-53.
GRUSZKA GRUSZCE NIERÓWNA! DOWIEDZ SIĘ, DLACZEGO! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
43630 , 0 , 0 , 0 Prawidłowe sadzenie gruszy. Zapoznaj się z naszymi wskazówkami
-
9129 , 1 , 0 , 0 Szkodniki gruszy. Znamy skuteczne sposoby na intruzów!
-
28566 , 1 , 0 , 0 Szczepienie gruszy. Wyczerpująco przedstawiamy metody zabiegu
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Pomoc dla zadłużonych gospodarstw rolnych
2016 Ciągnik Kubota L3901 z ładowaczem i koparką
Sprzedam dużą ilość marchwi.
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl