Uprawa ogórków gruntowych - szczegółowe porady

Uprawa ogórków gruntowych Zbiór ogórków

Ogórek (Cucumis sativus L.) prawdopodobnie pochodzi z Indii. Uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce ogórek stał się popularny w XVI w., kiedy to zaczęło się rozwijać rolnictwo. Roślina ta ma wielkie znaczenie gospodarcze dla Polski. Rocznie eksportowanych jest ok. 12–13 tys. ton ogórków, wliczając w to również ogórki szklarniowe. Roślina ta może być stosowana w przemyśle: spożywczym, przetwórczym, kosmetyczno-farmaceutycznym. Spożywa się go masowo w stanie surowym i przetworzonym – jako ogórki konserwowe i kiszone.

Opis botaniczny

Ogórek to roślina jednoroczna, należąca do rodziny dyniowatych. Posiada płytki system korzeniowy, na który składają się korzeń główny i korzenie boczne rozrastające się na głębokości 20–25 cm. Trzon rośliny tworzy pęd główny, z którego odchodzą pędy boczne pierwszego rzędu, z nich z kolei wyrastają krótsze pędy drugiego rzędu i kolejnych rzędów. Pędy pokryte są licznymi włoskami. Wzrost ogórka jest pionowy aż do utworzenia 4–6 liści właściwych, potem roślina płoży się bądź wspina na podporach dzięki wąsom wyrastającym z kątów liści. Pęd główny może dorastać do 2 m wysokości. Należy pamiętać, że ogórek jest kruchą i delikatną rośliną.

Roślina ta jest jednopienna, zazwyczaj rozdzielnopłciowa (na tej samej roślinie znajdują się zarówno kwiaty żeńskie, jak i męskie). Kwiaty wyrastają w kątach liści. Pierwsze pojawiają się kwiaty męskie, pojedynczo lub zebrane w gronach po 5–7 sztuk. Wyrastają one na pędzie głównym i pędach bocznych. Następnie wyłącznie na pędach bocznych pojawiają się kwiaty żeńskie, zazwyczaj pojedyncze, rzadko po 2–3 sztuki. Żeńskie kwiaty łatwo rozpoznać, ponieważ ich zalążnia ma kształt niewyrośniętego owocu. Ogórek jest rośliną obcopylną, zapylaną przez owady, przede wszystkim przez pszczoły. Istnieją odmiany partenokarpiczne ogórka, które nie wymagają zapylenia. Jeżeli jednak nie uprawiamy takiej odmiany, warto zadbać o wyeliminowanie konkurencji dla ogórka w postaci kwitnących chwastów, które mogą przywabiać pszczoły. Kwiaty ogórka kwitną od początku czerwca do końca zbiorów. Należy pamiętać, aby pokryć okres wegetacji rośliny z oblotem pszczół.

Owocem ogórka jest jagoda rzekoma, która może mieć kształt baryłkowaty, cylindryczny czy wydłużony. Zazwyczaj jest on koloru ciemnozielonego z odcieniem białawym lub żółtawym. Owoce z początku pokryte są licznie lub mniej licznie – zależne jest to od odmiany – brodawkami, na których znajdują się sztywne kolce-włoski. Włoski te z czasem się ścierają i odpadają.

Nasiona ogórków są bezbielmowe. Są one jajowatego kształtu, wydłużone, o jasnokremowym kolorze. W 1 g jest od 30 do 60 nasion. Ich zdolność kiełkowania utrzymuje się nawet do 10 lat.

Wartość gospodarcza i odżywcza

Ogórek jest jednym z popularniejszych i cenionych warzyw w Polsce. Dla naszego kraju ma duże znaczenie gospodarcze ze względu na wysoki zysk z eksportu tego warzywa do innych krajów. Ogórek największe zastosowanie ma w przemyśle przetwórczym: kwaszenie, kiszenie, konserwowanie, mrożenie ogórków czy uzyskiwanie z nich przecierów.

Owoc ogórka zawiera w sobie duże ilości wody, do 97%, reszta to niewielkie zawartości białek, tłuszczy, cukrów i witamin. Ważnym elementem w strukturze owocu ogórka są sole zasadowe, które wspomagają układ trawienny i działają odkwaszająco na nasz organizm. Ogórek zawiera również kukurbitacynę, która odpowiada za gorzki smak. Można pozyskiwać odmiany o ograniczonej lub nikłej ilości tego związku.  Ogórek znajduje też zastosowanie w przemyśle farmaceutyczno-kosmetycznym. Ekstrakt z niego stosowany jest w wielu kosmetykach. 

Odmiany

Odmiany ogórka rozróżniane są ze względu na wczesność, sposób ich użytkowania, długość okresu zbioru, plenność oraz odporność na choroby. Dzieli się je na odmiany sałatkowe, do kwaszenia, konserwowe i korniszony. Konserwowe dzieli się dodatkowo na drobno- i grubobrodawkowe. Aktualnie najczęściej stosowane są odmiany mieszańcowe, których plon jest wyższy i lepszy. Wiąże się to jednak z dużo większymi wymaganiami ich uprawy. Nowe odmiany charakteryzują się dużą odpornością na choroby ogórka, takie jak wirus mozaiki, parch, antraknoza, oraz tolerancją na kanciastą plamistość liści, mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. Wybierając odmiany, należy pamiętać o przeznaczeniu plonu ogórka.

Odmiany przeznaczone na przetwórstwo powinny charakteryzować się prostymi owocami o kształcie walcowatym lub cylindrycznym oraz barwie skórki ciemnozielonej.

Odmiany sałatkowe: Aramis F1, Dar, Delicius, Gracius F1, Malta F1, Olimp F1

Odmiany do konserwowania: grubobrodawkowe – Alert F1, Atlas F1, Bolko F1, Cyryl F1, Kmicic F1, Krak F1, Monastyrski, Prymus F1, Racibor F1, Władko F1, Wojan F1;

Odmiany drobnobrodawkowe – Fortuna F1, Polonez F1, Radko F1, Stimora F1, Victoria F1

Odmiany korniszonowe: Anulka F1, Rufus F1, Tytus F1

czytaj dalej...

OCEŃ SWÓJ STAN WIEDZY NA TEMAT OGÓRKÓW! [QUIZ]

[1/10] Ogórki pochodzą z:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki