Ogórek Andrus – dobrze plonująca odmiana idealna do kwaszenia
Zobacz także
Ogórki odmiany Andrus nie należą do najwcześniejszych odmian, lecz często są wybierane przez hodowców, głównie ze względu na swój duży plon i odporność na choroby. Nadają się przede wszystkim do kwaszenia, a po przetworzeniu długo zachowują kolor i twardość.
Pokrój
Roślina charakteryzuje się niewielkim pokrojem i znaczną przewagą kwiatów żeńskich, umieszczonych po 1-3 na węźle. Wczesne owoce pojawiają się dość późno, ale plon jest stabilny przez cały okres wegetacji.
Odmiana Andrus należy do bardzo plennych, plon ogólny waha się w przedziale od 470-600 q/ha, z czego aż 80% nadaje się do handlu. Owoce są kształtne, cylindryczne, chociaż mogą zdarzać się pojedyncze zniekształcone egzemplarze.
Skórka wyróżnia się jednakową, jasnozieloną barwą, nieco jaśniejszą w słabo wydatnych, długich bruzdach. Ogórki pokryte są małymi, dość licznymi brodawkami.
Zastosowanie
Ogórki odmiany Andrus bardzo dobrze sprawdzają się w kwaszeniu, ponieważ nawet po przetworzeniu zachowują twardość, ale nadają się także do konserwowania. Po przetworzeniu zachowują swoją barwę i odpowiednią jędrność.
Świetnie czują się w przydomowych ogródkach, gdyż wykazują się dużą tolerancją na mącznika rzekomego i są dość odporne na choroby. Co więcej, plon jest niezwykle stabilny, dzięki czemu nie musimy owoców zbierać codziennie.
Przy uprawie ogórków tego typu należy jednak pamiętać, że rozstawa między ich rzędami musi być nieco większa niż przeciętnie.