
Ogórek Sander – odmiana szczególnie polecana do konserwowania i przetwórstwa

Zobacz także
Ogórki Sander są jedną z odmian najbardziej polecanych do konserwowania. Nadają się nie tylko do domowego przetwórstwa, ale świetnie sprawdzą się również w przemyśle przetwórczym.
Opis
Odmiana ogórków Sander jest bardzo wczesna. Tworzy bardzo bujnie rosnące rośliny, na których pojawiają się głównie kwiaty żeńskie. Odmiana charakteryzuje się niezwykłą plennością, tworzy owoce dobrej jakości, bardzo wyrównane w kształcie i rozmiarze.
Ogórki osiągają niewielką długość, są raczej krótkie ale smukłe, ich współczynnik kształtu wynosi: 2,8:1. Jasnozielona skórka z rozmytym marmurkiem pokryta jest grubymi, średnio licznymi brodawkami, można na niej dostrzec również lekkie bruzdowanie.
Zastosowanie
Te niewielkie ogórki doskonale nadają się na przetwory. Z powodzeniem można je zarówno konserwować, jak i kwasić. Po przetworzeniu wyróżniają się bardzo dobrym smakiem, zachowują swoją zieloną, marmurkową barwę i nawet przez długi czas przechowywania pozostają odpowiednio twarde i jędrne.
Często są wybierane zarówno do uprawy przeznaczonej na handel jak i przez właścicieli przydomowych ogródków. Nie mają dużych wymagań i nie potrzebują ochrony przed chorobami – wykazują się całkowitą odpornością na parcha dyniowatych i są bardzo tolerancyjne wobec mącznika rzekomego.
Należy jednak pamiętać, że ze względu na tendencję do tworzenia bardzo bujnych roślin, należy je siać w większym rozstawieniu niż przeciętnie.