Choroby ogórków - przegląd, objawy, zwalczanie i ochrona
Nawożenie ogórków - z nami dowiesz się, jak, czym i kiedy!
Zobacz także
Ogórek posiada płytki system korzeniowy, pobiera składniki pokarmowe znajdujące się jedynie w pobliżu korzeni, przez co wymaga naszego wsparcia – nawożenia.
Nawożenie organiczne i mineralne
Nawożenie ogórka powinniśmy rozpocząć od zastosowania obornika jesienią, nie przekraczając dawki 40 t/ha. Zastąpić go możemy rozłożonym kompostem lub nawozami zielonymi przyoranymi jesienią. Nawożenie organiczne uzupełniamy mineralnym ustalając dawki w oparciu o analizę chemiczną gleby.
Liczby graniczne, czyli optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie:
- Azot (N-NO3): 55-80 mg/dm3
- Fosfor: 60-80 mg/dm3
- Potas: 175-250 mg/dm3
- Magnez: 60-80 mg/dm3
- Wapń: 1000-1500 mg/dm3
Uwagę należy skupić na nawożenie azotem, gdyż ten pierwiastek często schodzi do głębszych warstw gleby i przestaje być dostępny – największe zapotrzebowanie na niego ogórek posiada w początkowej fazie rozwoju.
Połowę dawki nawozu azotowego (50-75 kg/ha) stosujemy ok 2 tygodnie przed siewem lub sadzeniem, resztę (50-75 kg/ha) podajemy w 1 lub 2 dawkach pogłównie. Jesienią, pod pług, uzupełniamy również glebę w fosfor (80-100 kg P2O5/ha) i potas (250 kg K2O/ha).
Ogórek źle znosi nawozy zawierające chlorki, wybierajmy więc nawozy potasowe siarczanowe. Niekorzystnie reaguje również na świeże wapnowanie, a wapna musimy użyć, gdy gleba jest zbyt kwaśna – poniżej pH 6,0 – jednorazowo nie przekraczajmy 1,5 t/ha CaO.
Uwaga! Nie stosujmy wapna razem z obornikiem! Warto stosować nawozy wieloskładnikowe, które wzbogacą glebę w makro- i mikroelementy.
Nawożenie w uprawie pod osłonami
W uprawie pod osłonami, wykorzystując fertygację, należy ustalić zawartość składników mineralnych w pożywce (Tab.1.)
Tabela 1. Optymalna zawartość składników mineralnych w standardowej pożywce w uprawie ogórka w podłożu mineralnym (źródło: Kołota i in. 2007):
Składnik pokarmowy |
Optymalna zawartość (mg/dm3) |
|
Produkcja rozsady |
Uprawa na stałym miejscu |
|
Azot |
160-170 |
190-260 |
Fosfor |
40-60 |
35-70 |
Potas |
180-220 |
200-370 |
Magnez |
20-30 |
30-70 |
Siarka |
40 |
40 |
Żelazo |
1-2 |
1-2 |
Optymalne EC pożywki 2,2-2,4 mS/cm przy produkcji rozsady i 1,8-3,5 mS/cm w uprawie na miejscu stałym; pH pożywki 5,5-6,5.
czytaj dalej...