Nawożenie ogórków - z nami dowiesz się, jak, czym i kiedy!

Uprawa ogórków Uprawa ogórków

Ogórek posiada płytki system korzeniowy, pobiera składniki pokarmowe znajdujące się jedynie w pobliżu korzeni, przez co wymaga naszego wsparcia – nawożenia.

Nawożenie organiczne i mineralne

Nawożenie ogórka powinniśmy rozpocząć od zastosowania obornika jesienią, nie przekraczając dawki 40 t/ha. Zastąpić go możemy rozłożonym kompostem lub nawozami zielonymi przyoranymi jesienią. Nawożenie organiczne uzupełniamy mineralnym ustalając dawki w oparciu o analizę chemiczną gleby.

Liczby graniczne, czyli optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie:

  • Azot (N-NO3): 55-80 mg/dm3
  • Fosfor: 60-80 mg/dm3
  • Potas: 175-250 mg/dm3
  • Magnez: 60-80 mg/dm3
  • Wapń: 1000-1500 mg/dm3

Uwagę należy skupić na nawożenie azotem, gdyż ten pierwiastek często schodzi do głębszych warstw gleby i przestaje być dostępny – największe zapotrzebowanie na niego ogórek posiada w początkowej fazie rozwoju.

Połowę dawki nawozu azotowego (50-75 kg/ha) stosujemy ok 2 tygodnie przed siewem lub sadzeniem, resztę (50-75 kg/ha) podajemy w 1 lub 2 dawkach pogłównie. Jesienią, pod pług, uzupełniamy również glebę w fosfor (80-100 kg P2O5/ha) i potas (250 kg K2O/ha).

Ogórek źle znosi nawozy zawierające chlorki, wybierajmy więc nawozy potasowe siarczanowe. Niekorzystnie reaguje również na świeże wapnowanie, a wapna musimy użyć, gdy gleba jest zbyt kwaśna – poniżej pH 6,0 – jednorazowo nie przekraczajmy 1,5 t/ha CaO.

Uwaga! Nie stosujmy wapna razem z obornikiem! Warto stosować nawozy wieloskładnikowe, które wzbogacą glebę w makro- i mikroelementy.

Nawożenie w uprawie pod osłonami

W uprawie pod osłonami, wykorzystując fertygację, należy ustalić zawartość składników mineralnych w pożywce (Tab.1.)

Tabela 1. Optymalna zawartość składników mineralnych w standardowej pożywce w uprawie ogórka w podłożu mineralnym (źródło: Kołota i in. 2007):

Składnik pokarmowy

Optymalna zawartość (mg/dm3)

Produkcja rozsady

Uprawa na stałym miejscu

Azot

160-170

190-260

Fosfor

40-60

35-70

Potas

180-220

200-370

Magnez

20-30

30-70

Siarka

40

40

Żelazo

1-2

1-2

Optymalne EC pożywki 2,2-2,4 mS/cm przy produkcji rozsady i 1,8-3,5 mS/cm w uprawie na miejscu stałym; pH pożywki 5,5-6,5.

czytaj dalej...

OCEŃ SWÓJ STAN WIEDZY NA TEMAT OGÓRKÓW! [QUIZ]

[1/10] Ogórki pochodzą z:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki